Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πορεία των σχέσεων μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και των κρατών-μελών της Ε.Ε. είχαν δεκάδες βουλευτές που συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, στις 6-7 Δεκεμβρίου, στη Βιέννη, στο πλαίσιο του Mercator European Dialogue.

Η πρωτοβουλία με τίτλο: “We need to talk! Mercator European Dialogue x Western Balkans” προσέφερε στους βουλευτές ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον κανόνα του Chatham House, ώστε να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ΕΕ σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ Ivan Vejvoda, μόνιμος συνεργάτης, Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών, πρώην Αντιπρόεδρος Προγραμμάτων, German Marshall Fund of the United States, παρουσίασε στους βουλευτές το ρόλο της πολιτικής διεύρυνσης στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ ο Florian Bieber, Συντονιστής, BiEPAG, Kαθηγητής Ιστορίας της ΝΑ Ευρώπης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Graz αναφέρθηκε στις προοπτικές των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα, η Δρ Corinna Stratulat, Πολιτική Αναλυτής στο European Policy Centre (EPC) μίλησε σχετικά με τις αντίστοιχες προοπτικές και προκλήσεις, αλλά από την πλευρά των Δυτικών Βαλκανίων. Τέλος, ο Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ προχώρησε στην καταγραφή των βασικών σημείων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ιδέα για την νέα αυτή συνάντηση, στην Αυστρία, σημειώνεται, ξεκίνησε από τα μέλη του δικτύου, Carmen Jeitler-Cincelli, από το αυστριακό κοινοβούλιο και την Ágnes Vadai από το ουγγρικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα, εδώ.