Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο του ΕΛΙΑΜΕΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα 6-9 Οκτωβρίου 2022. Στο φετινό σεμινάριο με τίτλο “Europe in the new geopolitical context”, με την ευγενική υποστήριξη του Open Society Foundations, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θεμάτων η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνεργασία με το ΝΑΤΟ και η ευρωπαϊκή άμυνα, η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, η αρχή της ομοφωνίας και η δυνατότητα αλλαγής των συνθηκών, η διεύρυνση της ΕΕ και τα προβλήματα που προκύπτουν.  Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, policy makers και πρώην πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και οι: Herman Van Rompuy, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2009-2014), Anthony Gardner, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Jeromin Zettelmeyer, διευθυντής του ευρωπαϊκού ινστιτούτου Bruegel, η πρέσβης Jean-Claude Arnould, πρώην Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, Klajda Gjosha, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας. Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα συμμετεχόντων εδώ.

Μεταξύ των συμμετεχόντων βρέθηκαν και αρκετοί εκ των συγγραφέων του συλλογικού τόμου «Μετασχηματισμοί της Ευρώπης» προς τιμήν του Καθηγητή Λουκά Τσούκαλη, Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, και έγινε η επίδοση του Τιμητικού Τόμου από την Helen Wallace στον Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το διήμερο του Σεμιναρίου είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε ερωτήματα στον Ομότιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για το πως οι κρίσεις αλλάζουν την Ευρώπη, για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας αλλά και για το πως ο ίδιος βλέπει το μέλλον της ΕΕ. Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ.

Στα πλαίσια των εργασιών του Σεμιναρίου παρουσιάστηκε και το νέο βιβλίο του Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, με τίτλο “Europe’s Coming of Age”.