Για την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Βουλγαρία με την αποχώρηση του λαϊκιστικού κόμματος, «Υπάρχει τέτοιος Λαός» από τη κυβέρνηση συνασπισμού του Κίριλ Πετκόφ, αλλά και για τη σημασία της Συνόδου Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Γιώργος Χρηστίδης στον Αθήνα 9,84.

Ο Γ. Χρηστίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία, ενώ «αγκάθι» θα παραμείνει το θέμα του «βέτο» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία το οποίο, όπως τόνισε, δεν πρόκειται να αρθεί, καθώς πρόκειται πλέον για μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η «αξιοπιστία της Ε.Ε θα συνεχίσει να δοκιμάζεται σοβαρά στα Δυτικά Βαλκάνια», καθώς έλλειψη προόδου στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα έχει κόστος, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τις φιλοευρωπαϊκές και φιλο-μεταρρυθμιστικές πολιτικές ηγεσίες της περιοχής.

Συγχρόνως, ο Γ. Χρηστίδης θεωρεί ότι η Αθήνα μπορεί να παίξει ρόλο στην περιοχή αν μπορέσει να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει με την αναγνώριση του Κοσόβου. Σχολιάζοντας τη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων έως το 2033, σημείωσε ότι «αυτό προκαλεί σκεπτικισμό στις χώρες αυτές, καθώς και στο παρελθόν έχουν ακούσει παρόμοιες ημερομηνίες, ενώ πρόβλημα είναι και η στάση συγκεκριμένων κρατών – μελών της Ε.Ε»

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ (11:08 – 20:35).