Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με θρησκευτικά ζητήματα συχνά δεν εφαρμόζονται από τις χώρες καθώς κρίνονται ως πολιτικά ευαίσθητες παρά το γεγονός ότι η στάση αυτή αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία και στην νομιμότητα του ΕΔΑΔ και παράλληλα επιφέρει και συνεπάγεται κυρώσεις, επισημαίνει η Δρ. Έφη Φωκά, κύρια ερευνήτρια στο Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP) Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Grassrootsmobilise.

Η Ελλάδα επιβαρύνεται με ένα μεγάλο ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων σε θέματα θρησκείας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν και έχει σχετικά υψηλή συμμόρφωση σε σχέση με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία σημειώνει η κα. Φωκά. Μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, η κα. Φωκά αναφέρθηκε σε πρόσφατη προσφυγή γνωστή ως υπόθεση Παπαγεωργίου στο ΕΔΑΔ που αφορά την δεσμευτικότητα και τη φύση του μαθήματος των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία, για την οποία αναμένεται η σχετική απόφαση.

Η κα. Φωκά αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα Grassrootsmobilise. Πρόκειται για ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) με έδρα το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Το πρόγραμμα μελετάει κινητοποιήσεις από τη βάση ‘στη σκιά’ των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για θέματα θρησκείας.

Σύμφωνα με την κα. Φωκά ουσιαστικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα ερευνά κατά πόσο οι κοινωνίες σε τέσσερις χώρε, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Ρουμανία γνωρίζουν για τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σε σχέση με θρησκευτικά θέματα και πώς μπορούν βάση των αποφάσεων αυτών να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Για να ακούσετε το ηχητικό αρχείο, πατήστε εδώ.