Για ελεγχόμενη αστάθεια έκανε λόγο ο Ιωάννης Αρμακόλας με αφορμή τις νέες εντάσεις στο Βόρειο Κόσοβο σε ρεπορτάζ – ανάλυση για τις πιθανές συνέπειες τους για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ελεγχόμενη αστάθεια στην περιοχή συμφέρει τη Σερβία καθώς «θέλει να δημιουργήσει Σερβική Δημοκρατία στο Κόσοβο, κατά τα πρότυπα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης – ένα κακό παράδειγμα για την περιοχή. Η μοναδική πιθανότητα να δεχθεί το Βελιγράδι την ανεξαρτησία της Πρίστινας –κάτι προσώρας αδύνατον– είναι να ενταχθεί στην Ε.Ε.». Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είναι αποφασισμένος να επεκτείνει την κρατική κυριαρχία σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και να έρθει σε ρήξη με τη Δύση, καθώς βλέπει ότι το Βελιγράδι έχει ενισχυθεί μέσω της προσέγγισης του κατευνασμού τα τελευταία 15 χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς απομακρύνεται η ευρωπαϊκή προοπτική και για τις δύο χώρες, ενώ, όπως τονίζει, η διεύρυνση στα Βαλκάνια «περνάει μέσα από την Ουκρανία, για την οποία η Ευρώπη βιάζεται να προωθήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις για λόγους ασφαλείας. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητα».

Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ.