Τα τρία σενάρια της «επόμενης μέρας» στα Βαλκάνια, καθώς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνουν το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης με Ρωσία αναλύει ο Ιωάννης Αρμακόλας σε ειδικό ρεπορτάζ του Τίμου Φακαλή στο ethnos.gr.

«Αλλάζουν όλα τα δεδομένα στα Βαλκάνια και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ο Πούτιν θα κερδίσει την Ουκρανία αλλά θα χάσει φίλους σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη και η σχέση του με την Σερβία θα δοκιμαστεί. Όλες οι χώρες που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα στοιχηθούν με τον Δυτικό κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι θα γίνει με την Σερβία και την Βοσνία Ερζεγοβίνη κυρίως λόγω του γεγονότος ότι έχει επιτραπεί στη Σερβική Δημοκρατία να κρατά αιχμάλωτη όλη τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ι. Αρμακόλας εξηγεί ότι υπάρχει το ευνοϊκό, το λιγότερο ευνοϊκό και το καταστροφικό σενάριο για τα Βαλκάνια την «επόμενη μέρα». Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο-που είναι και το πιθανότερο- η Ρωσία θα περάσει σε ρόλο ενεργού παίκτη στα Βαλκάνια, αντιπαράθεσης με την Δύση δεδομένου ότι «πάμε για μια πλήρη ρήξη Δύσης-Ρωσίας», ενώ αδύναμος κρίκος είναι η Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ότι στη Βοσνία θα πρέπει πλέον να ενισχυθούν οι δυνάμεις της σταθερότητας και της ενσωμάτωσης στη Δύση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει πολύ το «παιχνίδι» εκεί, καθώς παρατηρεί πολλές σχέσεις εσχάτως με την Κροατία. Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, ο Ι. Αρμακόλας δηλώνει εμφατικά ότι πρέπει να μπει ξανά το θέμα της αναγνώρισής του και πως αυτό αφορά και την Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι πλέον είναι εξαιρετικής σημασίας η αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης των Βαλκανίων στην ΕΕ, ξεκινώντας άμεσα διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.
Φωτογραφία της Natalya Letunova στο Unsplash.