Τη σημασία του «φρένου» που έβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τις εξελίξεις που αυτό πυροδότησε στη γειτονική χώρα, ανέλυσε o Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιωάννης Αρμακόλας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο One News Weekend.

«Ανησυχώ όχι μόνο για την Βόρεια Μακεδονία αλλά για την όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων αλλά και τα ευρύτερα Βαλκάνια, τα οποία περιλαμβάνουν και την Ελλάδα» είπε ο καθηγητής και αναφερόμενος στην στάση της ΕΕ και συγκεκριμένα της Γαλλίας, υπογράμμισε: «Ήταν ιστορικό λάθος της ΕΕ. Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε να μετανιώσουμε και να δούμε τις αρνητικές συνέπειες του. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την αξιοπιστία της ΕΕ, η οποία καταρρέει στην περιοχή. Έμμεσα η Γαλλία αμφισβητεί την στρατηγική της ΕΕ για την διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης «υποκριτική» και «επίκδυνη» τη στάση της Γαλλίας, καθώς όπως είπε ο τρόπος που χειρίζεται την κατάσταση μπορεί να έχει ως συνέπεια την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. «Αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει το Παρίσι ή άλλες δυτικές πρωτεύουσες αλλά ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα, την Βουλγαρία, και όλες τις χώρες που είναι δίπλα στα Βαλκάνια και έχουν άμεσο συμφέρον από την σταθεροποίηση της περιοχής και την ένταξή της στην ΕΕ σταδιακά» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις εσωτερικές εξελίξεις και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία ο κ. Αρμακόλας τόνισε πως «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία μεταξύ του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Ωστόσο απομένει να δούμε τι θα γίνει τους επόμενους δύο-τρεις μήνες μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Θα είναι πολύ οι αμφίρροπες εκλογές».

Σχετικά με την βιωσιμότητα της συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση νίκης του εθνικιστικού κόμματος VMRO, τέλος, ο κ. Αρμακόλας υπογράμμισε πως «η πρώην αντιπολίτευση δεν μπορεί να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών εφόσον γίνει κυβέρνηση. Μπορεί όμως να σαμποτάρει την εφαρμογή της. Αυτό δεν αποκλείεται καθόλου. Ενδέχεται να υλοποιήσει κάποιες από τις προβλέψεις της συμφωνίας χωρίς ιδιαίτερη ζέση, όμως θα παραμερίζει κάποιες άλλες».

Και κατέληξε λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός Ζάεφ ξεκίνησε ριζικές αλλαγές για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλαγές οι οποίες με βάσει την συμφωνία, θα πρέπει να υλοποιηθούν όταν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας. Από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στον αέρα, τίθεται υπό αμφισβήτηση συνολικά η υλοποίηση, μια και πολλές από τις προβλέψεις συνδέονται με το άνοιγμα και το κλείσιμο των ενταξιακών κεφαλαίων».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη εδώ.