Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), συνεχίζοντας την από το 1995 ενεργό παρακολούθηση και ανάλυση των εξελίξεων στην περιοχή του Κοσσόβου και ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση τoυ Foreign Policy Club (δεξαμενή σκέψης) της Πρίστινα πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κόσσοβο από τις 22-25 Απριλίου 2010.

Η αντιπροσωπεία του ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελείτο από τους: Καθηγ. Θάνο Βερέμη, Αντιπρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ Ευάγγελο Κωφό και πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Μαλλιά, Ειδικοί Σύμβουλοι του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ Jens Bastian, Ερευνητή A, ΕΛΙΑΜΕΠ, κα Ελισάβετ Φωκά, Υποδιευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ Γιάννη Αρμακόλα, Ερευνητή ΕΚΕΜ. Στην επίσκεψη συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι Φίλιος Στάγκος, ΝΕΤ, Σταύρος Τζίμας, Καθημερινή, Σοφία Παπαδοπούλου, ΑΠΕ, Κατερίνα Οικονομάκου, Ελευθεροτυπία και Απόστολος Φωτιάδης ανταποκριτής του Inter Press Service στο Βελιγράδι.

Κατά την επίσκεψή τους στο Κόσσοβο  είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής, της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΜΕ μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της “Δημοκρατίας του Κοσσόβου”  κ. Fatmir Sejdiu, κ. Hashim Thaci και κ. Skender Hyseni, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ramush Haradinaj, και ηγέτες των διαφόρων κοινοτήτων (Βοσνίων, Τούρκων και Ρομά). Επίσης επισκέφθηκαν το ιστορικό μοναστήρι του Decani  για συνομιλίες με τον πατέρα Σάββα σχετικά με την προστασία της κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Μοναστικής Κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο σε συνέχεια και πρότασης που είχε επεξεργαστεί το ΕΛΙΑΜΕΠ το 2005. Τέλος συμμετείχαν σε ημερίδα με θέμα της ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσσόβου. Λόγω της έκτακτης συμμετοχής της αντιπροσωπείας σε τηλεοπτική συζήτηση στην Αχρίδα την Κυριακή 26 Απριλίου δεν κατέστη δυνατόν να συναντήσουν εκπροσώπους και της σερβικής κοινότητας.

Το φθινόπωρο θα διοργανωθεί επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κοσσόβου στην Αθήνα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες:

α) Κείμενο Εργασίας με θέμα Λύσεις ενός ελληνικού think-tank στο Γρίφο του Κοσσόβου  (στα Αγγλικά)

β) Αναφορά στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Κόσσοβο στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ

γ) Αναφορά στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Κόσσοβο στην εφημερίδα KAΘHMEPINH

δ) Βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Khaldoun Sinno,  επικεφαλής στο τμήμα  Πολιτικής, Οικονομικής και Ευρωπαικής Ένταξης στο Κόσσοβο (στα Αγγλικά)

ε) Βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Veton Surroi, Πρόεδρο του Foreign Policy Club στο Κόσοβο  (στα Αγγλικά)

στ) Βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Hashim Thaci, Πρωθυπουργό της “Δημοκρατίας του Κοσόβου”