Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η Θερινή Ακαδημία ΕΛΙΑΜΕΠ – ACG «Training Emerging Leaders for the New Geopolitical Challenges in the Mediterranean» από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Institute of Global Affairs (IGA) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Η Θερινή Ακαδημία είναι ένα διακρατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρνει σε επαφή μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους επαγγελματίες με υψηλές προοπτικές από τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και πέραν αυτής. Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, επιχειρηματικοί ηγέτες και έμπειροι δημοσιογράφοι θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αναλύσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τις προκλήσεις που απορρέουν από τις τρέχουσες παγκόσμιες και περιφερειακές γεωοικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές.

Σχεδιασμένη ως πρακτική εκπαιδευτική δραστηριότητα, η Ακαδημία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, με έμφαση στη διαχείριση συγκρούσεων και στις τεχνικές διαπραγμάτευσης και επικοινωνίας. Στόχος της Ακαδημίας είναι η διεύρυνση της οπτικής των συμμετεχόντων, καθώς και η ενίσχυση του επαγγελματικού τους δικτύου.

Η 3η Θερινή Ακαδημία ασχολήθηκε με τα ακόλουθα θέματα:

– Κύριοι παράγοντες αστάθειας και ευκαιρίες συνεργασίας στην περιοχή

– Ανταγωνισμός μεταξύ περιφερειακών και εξωτερικών δυνάμεων

– Δυσλειτουργικά κράτη, αναθεωρητισμός και παρατεταμένες συγκρούσεις

– Διασυνοριακή μετανάστευση, ενέργεια και κλιματική αλλαγή

– Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νότια γειτονιά της

Το πρόγραμμα περιλάμβανε σεμινάρια, διαλέξεις, συζητήσεις σε ομάδες εστίασης και εκπαιδεύσεις σε δεξιότητες επικοινωνίας, διαπραγμάτευσης, επίλυσης διεθνών διαφορών.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:

Οι συμμετέχοντες της Θερινής Ακαδημίας έχουν τουλάχιστον ένα πρώτο πτυχίο σε σχετικό τομέα σπουδών, αποδεδειγμένες ηγετικές ικανότητες και άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • Μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Νέους επαγγελματίες του πολιτικού και πολιτικού τομέα
  • Προσωπικό δεξαμενών σκέψης
  • Εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών
  • Διπλωμάτες
  • Δημοσιογράφους

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Ο χώρος διεξαγωγής της 3ης Θερινής Ακαδημίας ήταν η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τους ιερούς χώρους της αρχαίας Ολυμπίας, μια τοποθεσία με υψηλό συμβολισμό για την ειρήνη και τη διεθνή κατανόηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Άγγελο Καραγιαννόπουλο med.assistant@eliamep.gr

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα στα αγγλικά εδώ.

Στο πλαίσιο της 3ης Θερινής Ακαδημίας, ηχογραφήθηκε το ακόλουθο podcast: Κινδυνεύει η δημοκρατία; – Omezzine Khelifa

Μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο της Valeria Sinisi Garcia στην ekathimerini.com για την 3η Θερινή Ακαδημία εδώ.