kosovoΤο Βρετανικό Συμβούλιο του Κοσόβου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε από τις 4 έως τις 7 Μαρτίου επίσκεψη 15 μελούς επιχειρηματικής αποστολής από το Κόσσοβο στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στόχος ήταν η δημιουργία καναλιών επικοινωνίας και ανάπτυξης δεσμών με τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδος. Η αποστολή κατέφτασε το μεσημέρι της Τρίτης 4ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη όπου και συναντήθηκε με διαφόρους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου όπως ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με τον οποίο υπήρξε και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Η αποστολή συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την Τετάρτη το πρωί, η αποστολή κατευθύνθηκε στην Αθήνα όπου το πρόγραμμα τους ξεκίνησε στο ΕΛΙΑΜΕΠ με ανάλυση της ελληνικής κρίσης και παρουσίαση των οικονομικών αλλά και πολύ σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων και προκλήσεων καθώς και των προοπτικών για το μέλλον από το Παρατηρητήριο για την κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στη συνέχεια εκπρόσωποι του προγράμματος ΝΑ Ευρώπης στο ΕΛΙΑΜΕΠ παρουσίασαν τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με την Ελληνική οικονομική και διπλωματική παρουσία στα Βαλκάνια μετά το 2008. Την Πέμπτη η αποστολή βρέθηκε αρχικά στα γραφεία του ΙΟΒΕ, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας αλλά και τις προβλέψεις για το μέλλον, ενώ αργότερα κατευθύνθηκε στον Πειραιά. Εκεί αρχικά συναντήθηκε με εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων στα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), όπου και υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας ενώ πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες. Στην συνέχεια η αποστολή ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) καθώς και στις προβλήτες τις οποίες διαχειρίζεται η COSCO. Η επίσκεψη της αποστολής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας όταν και φιλοξενήθηκε από το Σύνδεσμο Α.Ε. & Ε.Π.Ε. και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ)  με τους οποίους υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης και συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών εταιριών. Τέλος, να τονιστεί ότι η επίσκεψη της αποστολής έτυχε μεγάλου ενδιαφέροντος από τα ΜΜΕ.

Μπορείτε να διαβάσετε δημοσιεύματα στην ισοσελίδα  capital και euro2day

Περισσότερα για το πρόγραμμα της επίσκεψης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η αποστολή:

  1. Σαφέτ Γκερτζαλίου, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου του Κοσόβου. Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κοσσόβου είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που στόχο έχει τη βελτίωση της οικονομίας της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού.
  2. Τζεβάτ Ισούφι, Γενικός Διευθυντής και ιδιοκτήτης της Bucaj Corporation. H  Buçaj Corporation είναι μια κορυφαία επιχείρηση στον τομέα της διανομής και της πώλησης των προϊόντων διατροφής, ποτών και καπνού.
  3. Τζελάλ Ραντονίτσι, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Devolli. O όμιλος Devolli επικεντρώνεται στη παραγωγή φελιζόλ, στρωμάτων και εσωτερικών ελατηρίων.
  4. Χαλίλ Τσέλα, Γενικός Διευθυντής της Trepca Mines. Η Trepca Mines είναι ένα μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα. Η Trepça έχει 14.700.000 τόνους αποθεμάτων λιγνίτη που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο, κάνοντας το Κοσσυφοπέδιο την πέμπτη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα λιγνίτη.
  5. Μιμόζα Χότζα, επικεφαλής του γραφείου του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου.
  6. Χίβζι Ντραγκιντέλα, Συντονιστής στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοσσυφοπεδίου.
  7. Μεργκίμ Πριστίνα, Εκτελεστικός Διευθυντής της Trepharm. H Trepharm είναι η νεότερη κατασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία στα Βαλκάνια.
  8. Μπουτρίντ Μπατάλι, Εκτιμητής και Ελεγκτής Ποιότητας στην συμβουλευτική εταιρεία Inova.
  9. Σκουμπίν Βούλα, Διευθυντής της εταιρείας  Jakova-V στην Τζιάκοβε.
  10. Μπλερίμ Ντεβόλι, Πρόεδρος του Ομίλου Devolli. O Όμιλος Devolli παράγει, διανέμει και εμπορεύεται διάφορα προϊόντα σε ολόκληρο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
  11. Ενβέρ Πακαστίτσα, Ιδιοκτήτης των κοσμημάτων Finesa.
  12. Μπεκίμ Καστράτι, Διευθύνων Σύμβουλος  του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Κοσσυφοπέδιο
  13. Μουχάμετ Ουμέρι, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Galanteria. O Όμιλος Galanteria ειδικεύετε στην παραγωγή ξύλινων σκαλοπατιών κτλ.