Από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2023, το ΕΛΙΑΜΕΠ υποδέχθηκε μία ομάδα Αμερικανών υποτρόφων του German Marshall Fund στη Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της παραμονής τους, οι υπότροφοι συναντήθηκαν με σημαντικούς εκπροσώπους του ακαδημαϊκού, οικονομικού, και μη-κερδοσκοπικού τομέα. Οι υπότροφοι ξεναγήθηκαν στο κτήριο της Βουλής και ενημερώθηκαν για τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία από Έλληνες βουλευτές, γνώρισαν την ελληνική σύγχρονη τέχνη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συζήτησαν για το πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ελληνική οικονομία, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, φιλοξενούμενοι στο ιστορικό κτήριο της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενώ είχαν την ευκαιρία να βοηθήσουν στη συλλογή τροφίμων στο πλαίσιο της δράσης στις λαϊκές που διοργανώνει η οργάνωση «ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Η συνάντηση με το Συνήγορο του Πολίτη είχε θέμα την κατάσταση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ενώ η αντίστοιχη με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας αφορούσε τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της οργάνωσης «Generation 2.0» για θέματα ένταξης και συμπερίληψης των μεταναστών στην ελληνική πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε θερμά το ελληνικό δίκτυο των Ελλήνων υποτρόφων του Marshall Memorial Fellowship για τη βοήθεια και συνεχή στήριξη του προγράμματος.