Δημοσιεύθηκε η συλλογή αναλύσεων σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο εγκρίθηκε τελικά στις 10 Απριλίου 2024 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της Βελγικής Προεδρίας της ΕΕ.

Την έκδοση  επιμελήθηκε η Loredana Teodorescu (Ινστιτούτο Luigi Sturzo) με πρόλογο του καθηγητή Antonetti, και με εισαγωγή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και της Βελγίδας υφυπουργού, Nicole de Moor. Είναι αποτέλεσμα του κύκλου διαλόγων που διοργανώνονται από το γραφείο Βρυξελλών του Ιδρύματος Hanns Seidel από το 2021 και του Ινστιτούτου Luigi Sturzo.

Στην έκδοση, οι συγγραφείς, που προέρχονται από τις κυριότερες ευρωπαϊκές δεξαμενές σκέψης, προβληματίζονται σχετικά με τις δυνατότητες του Συμφώνου και αναλύουν τις προκλήσεις και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Την ανάλυση του ΕΛΙΑΜΕΠ, που αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, έγραψε η Δρ Αγγελική Δημητριάδη, Κύρια Ερευνήτρια, Επικεφαλής του Προγράμματος Μετανάστευσης, και βρίσκεται στο κεφάλαιο 5 της έκδοσης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ (στα Αγγλικά).