Ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση του «Ευρωπαϊκού Κονκλάβιου» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Πορτογαλίας που έγινε στις 24-26 Νοεμβρίου στο Προεδρικό Παλάτι στο Cascais. Στην πρώτη αυτή συνάντηση του εγχειρήματος, που αναμένεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο , συμμετείχαν 45 προσωπικότητες από 20 περίπου χώρες της ΕΕ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την Ευρώπη, με τον τίτλο της συνάντησης «Το στρατηγικό όραμα για το 2040» να δίνει την κατεύθυνση προς το μέλλον. Το Ευρωπαϊκό Κονκλάβιο επικεντρώθηκε σε τέσσερις μεγάλες θεματικές: γεωπολιτική, τεχνολογία, ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, και η κρίση της δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής, είχε τη συνολική ευθύνη και προήδρευσε στη συζήτηση περί γεωπολιτικής.

Η τελική έκθεση για το πρώτο Ευρωπαϊκό Κονκλάβιο πρόκειται να εκδοθεί στο τέλος του χρόνου και θα προωθηθεί στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ φιλοδοξώντας να γίνει «μια πυξίδα που θα βοηθήσει την Ευρώπη να βρει το δρόμο της τα επόμενα χρόνια».