Η Ρίτσα Παναγιώτου, Κύρια Ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, έγραψε ένα κεφάλαιο στον συλλογικό τόμο “A Year Later: War in Ukraine and Western Balkan (Geo)Politics” που εκδόθηκε από το European University Institute.

Στο κεφάλαιό της, η Δρ. Παναγιώτου ασχολήθηκε με τον αντίκτυπο του πολέμου στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αναλύοντας τις επιπτώσεις του σε τρεις βασικές παραμέτρους: την εσωτερική πολιτική, τις προοπτικές ένταξης στην ΕΕ και το ρόλο των τρίτων δρώντων στην περιοχή.

Σε αυτόν τον συλλογικό τόμο, 25 ακαδημαϊκοί, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά θεματικά υπόβαθρα προβληματίζονται σχετικά με τις προκλήσεις που προέκυψαν λόγω του πολέμου. Όλοι τους εξέτασαν το ίδιο ερώτημα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδιαμόρφωσε βαθιά την (γεω)πολιτική των Δυτικών Βαλκανίων; Με τον τρόπο αυτό, παρείχαν μια πολυδιάστατη αξιολόγηση του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία ως κρίσιμη συγκυρία για μια ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Μπορείτε να διαβάσετε τον τόμο εδώ.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.