panelΤο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009 δημόσια συζήτηση με θέμα

Δημοσιονομικά Ελλείμματα & Ευρώπη: Γιατί φωνάζει ο κ. Αλμούνια;

Η διαπίστωση του ελληνικού προβλήματος:

•    Χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας που αποτυπώνεται σε ένα αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

•    Δημοσιονομικές ανισορροπίες –έλλειμμα και χρέος – πρωτοφανείς σε χώρα της Ευρωζώνης και με ένα ασφαλιστικό σύστημα όχι μόνο μη βιώσιμο αλλά στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

•    Διεθνής οικονομική κρίση και ύφεση με πολύ αδύνατα σημεία ανάκαμψης, της οποίας οι επιπτώσεις εμφανίστηκαν με κάποια υστέρηση στην Ελλάδα και τώρα βρίσκονται στην πλήρη ανάπτυξή τους.

Το πλαίσιο εντός του οποίου εμφανίζεται το πρόβλημα:

•    Χώρα της Ευρωζώνης, δηλαδή, μιας ιστορικής νομισματικής και οικονομικής πρωτοτυπίας με ενιαίο νόμισμα αλλά με εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, χωρίς δυνατότητα υποτίμησης και χρηματοδότησης του Δημόσιου τομέα από το εκδοτικό προνόμιο.

•    Διογκωμένος και αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας με εκτεταμένη διαφθορά στη λειτουργία του

•    Αδύνατος ιδιωτικός τομέας άμεσα ή έμμεσα εξαρτημένος από το Δημόσιο τομέα είτε μέσω των επιδοτήσεων είτε μέσω της ανοχής στη φοροδιαφυγή.

Γιατί «φωνάζει» ή γιατί «εκνευρίζεται» ο κ. Αλμούνια;

•    Ο κ. Αλμούνια δεν είναι εκλεγμένος από τους Έλληνες πολίτες αλλά είναι διορισμένος, όπως και οι άλλοι Επίτροποι, από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

•    Η εντολή που έχει από αυτούς που τον διόρισαν και η οποία περιγράφεται στις Συνθήκες της ΕΕ, τις οποίες έχουν συντάξει οι κυβερνήσεις της Ένωσης, είναι να «φωνάζει» και να «εκνευρίζεται» όταν οι χώρες της Ένωσης και ιδιαίτερα οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν υπερβολικά ελλείμματα.

•    Αυτές οι «φωνές» και ο «εκνευρισμός» περιγράφονται με λεπτομέρειες στο άρθρο 126 της Συνθήκης της Λισσαβόνας–πρώην άρθρο 104 της Συνθήκης του Μάαστριχτ-και οι οποίες προβλέπουν τα μέσα που διαθέτουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για να πείσουν έναν εταίρο τους να πάρει μέτρα ώστε να μειώσει το Δημόσιο έλλειμμα και το Δημόσιο χρέος της χώρας του. Στα μέσα αυτά, δεν προβλέπεται-τουλάχιστον μέχρι σήμερα-κάποια οικονομική συνδρομή αλλά αντίθετα προβλέπονται ποινές.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

•    Στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις  τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες του Δημοσίου με στόχο την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της δημόσιας παρέμβασης και της πιστοληπτικής ικανότητας. Οι οριζόντιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε αυτή τη συγκυρία κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την κατάσταση της ύφεσης. Σε αυτές τις παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνεται και η αντιμετώπιση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα.

•    Ολοκληρωμένη άμεση παρέμβαση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη λειτουργία των αγορών συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς εργασίας και μεσοπρόθεσμα στην παιδεία, στην κατάρτιση και στη δια βίου μάθηση.

•    Ολοκληρωμένη και άμεση παρέμβαση στην αναμόρφωση της λειτουργίας των θεσμών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της οικονομικής εξάρτησης των κοινωνικών οικονομικών εταίρων από το Δημόσιο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι
Γεώργιος Παγουλάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής, Νέα Δημοκρατία/Επίκουρος Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών/πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γεώργιος Γλυνός, Ερευνητής «Σταύρος Κωστόπουλος» ΕΛΙΑΜΕΠ; πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δείτε την παρουσίαση του Καθηγητή Νίκου Χριστοδουλάκη (σε PDF).

Δείτε την παρουσίαση του Δρα Χρήστου Σταϊκούρα (σε PDF).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Money Show Αθήνας, στο ξενοδοχείο Hilton.