• Eπιχειρησιακές αποτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ δημιούργησαν την πολιτική βούληση για τη υλοποίηση μιας συνολικής διακλαδικής μεταρρύθμισης, μέσω του Νόμου Goldwater Nichols του 1986.
  • Αυτή η μεταρρύθμιση έθεσε τα θεμέλια της αποφασιστικής νίκης των ΕΔ των ΗΠΑ στην επιχείρηση Desert Storm του 1991, διαμορφώνοντας το στάνταρντ διεθνώς για την διακλαδικότητα.
  • Οι πολιτικές ηγεσίες σε άλλες δημοκρατίες διαφοροποιούνται σχετικά με την αποφασιστικότητα τους να υλοποιήσουν την διακλαδικότητα στις δικές τους ΕΔ. Διαφορετικές αντιλήψεις απειλής, η ανάγκη (ή όχι) να είναι διαλειτουργικές με τις Αμερικανικές ΕΔ, πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις μοναδικές για κάθε χώρα, είναι κάποιες παράμετροι που καθορίζουν την εξέλιξη της διακλαδικότητας στις ΕΔ διεθνώς.
  • Στην Ελλάδα, η δηλητηριώδη κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967–1974 υπομόνευσε την αξιοκρατία και την τεχνοκρατική αντίληψη στις ΕΔ, καθιστώντας ανέφικτη μια συνολική μεταρρύθμιση των ΕΔ.
  • Η κρίση των Ιμίων, που έφερε Ελλάδα και Τουρκία κοντά στον πόλεμο, ανέδειξε σοβαρές επιχειρησιακές αδυναμίες, στην Ελληνική πλευρά, αλλά η απουσία ενήμερου ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας σε στρατιωτικά θέματα περιόρισε τις παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης.
  • Την τρέχουσα περίοδο, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανώς επιθετική Τουρκία, απαιτείται από την πολιτική ηγεσία να αποκτήσει ιδιοκτησία της ανάγκης να καταστούν οι Ελληνικές ΕΔ αξιοσημείωτα διακλαδικές, ώστε να ασκήσουν αποτελεσματική αποτροπή έναντι της Τουρκίας.

Το κείμενο πολιτικής υπογράφει ο Αντώνης Καμάρας, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Διαβάστε το εδώ (στα Αγγλικά).