Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στο Civil Society and Think Tank Forum, που θα λάβει χώρα στα πλαίσια του Berlin Process Summit τον Οκτώβριο του 2023 στα Τίρανα (καθότι η Αλβανία κατέχει την εναλλασσόμενη Προεδρία της διαδικασίας). Συνδιοργανωτές του Forum είναι το Open Society Foundation (OSF) και το Cooperation and Development Institute (CDI).
Στο Forum θα συμμετάσχει πληθώρα οργανισμών, εκπροσώπων της κοινωνίας πολιτών, ιδρυμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ειδικών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και την παραγωγή συστάσεων πολιτικού χαρακτήρα προς τις ηγεσίες των κρατών της περιοχής και κρατών-μελών της Ε.Ε.
Το Berlin Process αποτελεί πλατφόρμα συνεργασίας σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο μεταξύ των κρατών της δυτικής βαλκανικής και σημαινόντων μελών της ΕΕ, ενώ στοχεύει:
- στην εμβάθυνση της συνεργασίας της υπό ένταξη στην ΕΕ περιοχής,
- στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και μέσω αυτών στην εμπέδωση των προοπτικών ένταξης των κρατών αυτών στην Ένωση.
Αξιοποιώντας την 30ετή και πλέον εμπειρία του, ως το κυρίαρχο ελληνικό think-tank σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην προετοιμασία και υλοποίηση του Civil Society and Think Tank Forum: στη διάρκεια των επόμενων μηνών έως τη σύνοδο των Τιράνων (Οκτώβριος 2023) το ΕΛΙΑΜΕΠ αναλαμβάνει ρόλο συντονισμού των εργασιών μιας πλειάδας οργανισμών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι εργασίες αυτές θα συμπεριλάβουν:
- τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων (διαδικτυακά, με φυσική παρουσία, υβριδικά)
- τη συγγραφή συστάσεων και επιστημονικών αναφορών σε θέματα όπως η ενέργεια, η πρόσβαση στην ενιαία αγορά, η κινητικότητα και η ασφάλεια.
- την οργάνωση επισκέψεων σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, την Αθήνα, με σκοπό τη συνάντηση με πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς φορείς, αλλά και ΜΜΕ. Το ΕΛΙΑΜΕΠ ενεργοποιώντας το ευρύ δίκτυο επαφών του συνδιαμορφώνει την προς συζήτηση ατζέντα της διεύρυνσης της Ένωσης.
- την ενεργοποίηση ενός ευρέος δικτύου ειδικών και επιστημόνων από επιφανείς οργανισμούς και φορείς της Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
- την ανάθεση στο ΕΛΙΑΜΕΠ μιας θεματικής του φόρουμ με θέμα «Politics of Enlargement»: Η θεματική αυτή αποσκοπεί στον προσδιορισμό των βασικών παραγόντων που διαμορφώνουν τη διαδικασία διεύρυνσης επί του παρόντος, της επιρροής που (θα μπορούσαν να) ασκήσουν στην επιτάχυνση ή την επιβράδυνση της διαδικασίας και των βασικών πολιτικών που πρέπει να χαραχτούν για τη στήριξη και προώθηση της διεύρυνσης σε άμεσο αλλά και μακροπρόθεσμο πλαίσιο.
Στόχος του έργου είναι το ΕΛΙΑΜΕΠ να συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχή υλοποίηση του Φόρουμ: η επιτυχία του σημαίνει τη δημιουργία μιας γόνιμης, συμπεριληπτικής, διαφανούς και αμερόληπτης πλατφόρμας για την έκφραση φορέων της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τις σημερινές προκλήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές του Berlin Process και τις ευρωπαϊκές προοπτικές της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά. Το Φόρουμ θα προσπαθήσει, επομένως, να διασφαλίσει τη συνδεσιμότητα σε διάφορα επίπεδα, δηλαδή να συνδέσει την κοινωνία των πολιτών από τα Δυτικά Βαλκάνια με μια σειρά από ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων: της κοινωνίας των πολιτών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της διοίκησης από τα Δυτικά Βαλκάνια, εκπροσώπων από διεθνή ιδρύματα/οργανισμούς της ΕΕ ή των κυβερνήσεων των κρατών μελών της. Συνολικά, ο στόχος του φόρουμ είναι να συμβάλει ουσιαστικά στη Σύνοδο Κορυφής του Berlin Process, μέσω της διαμόρφωσης και προώθησης πολιτικών προτάσεων και, συνεπώς, της εμπέδωσης της σύγκλισης των 6 κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ. Παράλληλα στόχος είναι και η αύξηση της ανθεκτικότητας και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας της περιοχής. Με βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία του, το ΕΛΙΑΜΕΠ στοχεύει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παρέχοντας συστάσεις και καθοδήγηση ενώ ενισχύει τη διεθνή προβολή της διαδικασίας, ως η σημαντικότερη δεξαμενή σκέψης για την εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα, τη χώρα των Βαλκανίων με τη μακροβιότερη ευρωπαϊκή παρουσία.
Φορέας υλοποίησης της δράσης του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Civil Society and Think Tank Forum αποτελεί το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης με επικεφαλής τον Ιωάννη Αρμακόλας, PhD (Cantab), Αναπληρωτή Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κύριο ερευνητή & επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο έργο συμμετέχουν:
Επικεφαλής του έργου και ακαδημαϊκός συντονιστής: Ιωάννης Αρμακόλας
Επιστημονική συνεργάτιδα και σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας : Αλεξάνδρα Βουδούρη
Επιστημονική συνεργάτιδα: Ana Krstinovska
Επιστημονική συνεργάτιδα: Ιζαμπέλ Ιωαννίδου
Επιστημονικός συνεργάτης: Μπλεντάρ Φετά
Επιστημονικός συνεργάτης: Βασίλειος Π. Καρακάσης
Διαχειριστής Ομάδας: Ελευθέριος Πετρόπουλος
Project manager: Αλέξανδρος Κούτρας
Συντονισμός επικοινωνίας: Νίκος Μπακιρτζής
Η συμμετοχή του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Forum χρηματοδοτείται από το Kosovo Foundation for Open Society (KFOS).
Νέα & Media
Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», Ωδείο Αθηνών