Ο Δρ. Σταύρος-Ευδόκιμος Πανταζόπουλος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πρόγραμμα Toxic Crimes του Erik Castrén Institute of International Law and Human Rights στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και επισκέπτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πιο πριν, ο Σταύρος ήταν Ερευνητής στο Ινστιτούτο TMC Asser και Legal and Policy Analyst του Conflict and Environment Observatory, μιας ΜΚΟ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων. Απέκτησε το διδακτορικό του στο διεθνές δίκαιο από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και η έρευνά του επικεντρώνεται στις νομικές πτυχές της προστασίας του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια και μετά από ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Σταύρος είναι ιδρυτικό μέλος της Environmental Peacebuilding Association και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της για το Δίκαιο. Είναι επίσης μέλος της World Commission on Environmental Law, μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο της Νομικής του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνος Σύνταξης του Yearbook of International Humanitarian Law.

Ο Σταύρος είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων στο διεθνές δίκαιο (ΕΚΠΑ, LSE, EUI) και επισκέφθηκε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan ως Michigan Grotius Research Scholar. Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο iCourts και στην Ακαδημία της Γενεύης για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Σταύρος ήταν Teaching Fellow στο Sciences Po, στο campus της Reims και στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Διδάσκει και δημοσιεύει στον κλάδο του δημοσίου διεθνούς δικαίου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο και το δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.