Ο Δρ Σωτήρης Μουσούρης , με καταγωγή από Θράκη και Κεφαλονιά, πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, υπότροφος   Fulbright συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη,  αποκτώντας διδακτορικό από το  Harvard Business School.

Από το 1966 ως το 1995 υπηρέτησε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη – ενδιάμεσα χρημάτισε το 1981-82 Υποδιοικητής ΕΤΒΑ στην Ελλάδα–  ως οικονομολόγος  (σχέδιο Κοινής Αγοράς Δυτικής Αφρικής, έρευνα και κώδικας συμπεριφοράς πολυεθνικών επιχειρήσεων, κ.α.) και για 12 χρόνια Επίκουρος Γενικός Γραμματέας  ( Assistant Secretary General) διευθύνοντας οικονομικούς και πολιτικούς τομείς της Γραμματείας:  Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο ( ECOSOC), συντονισμός συστήματος ΟΗΕ, διεθνείς διασκέψεις, Κέντρο εναντίον του Απαρτχάιντ, Τμήμα  Πολιτικών Υποθέσεων και Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το Αφγανιστάν και Πακιστάν και Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας για το Αφγανιστάν( 1992-95)

Στην Ελλάδα ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης ( 1995-2000) μέλος της  ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου. ειδικός σύμβουλος και εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών, ιδρυτής και μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, , Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,  και πρόεδρος ή μέλος Δ.Σ. ινστιτούτων και ιδρυμάτων  πολιτιστικών και πολιτικοοικονομικών θεμάτων. Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τιμήθηκε με ανώτατο παράσημο της Νοτίου Αφρικής για την συμβολή του στην κατάργηση του απαρτχάιντ και στην ανάπτυξη της Αφρικής. Συγγραφέας  «Αφγανιστάν .. και ξαφνικά οι Ταλιμπάν» ( 2019) και πολλών δημοσιεύσεων για τον ΟΗΕ, ανάπτυξη, διεθνείς σχέσεις, ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.