Ο Στέφανος Γκαντόλφο είναι μετα-διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Yale αποφοιτώντας μετ’ επαίνου στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στην Κινέζικη Φιλοσοφία (στα Κινέζικα) όπου έλαβε το Βραβείο Εξαιρετικού Διεθνούς Φοιτητή καθώς και το Βραβείο Εξαιρετικής Διατριβής. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου η διατριβή του με θέμα την οργάνωση της γνώσης στην προ-νεωτερική Κίνα διακρίθηκε από την Royal Asiatic Society. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Οξφόρδη ήταν διδάσκων Κινεζικής ιστορίας και πολιτισμού σε προπτυχιακούς φοιτητές.

Έχει γράψει εκτενώς σε θέματα Κινεζικού πολιτισμού, έχει μεγάλη εμπειρία ως μεταφραστής σύγχρονων Κινέζων διανοητών και είναι συν-επιμελητής της νέας σειράς των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης για τον Κινέζικο πολιτισμό. Στην Κίνα, εργάστηκε για το Sinica Podcast, το πιο έγκριτο και δημοφιλές podcast με θεματολογία για την σύγχρονη Κίνα. Εκτέλεσε τη στρατιωτική του θητεία στην Προεδρική Φρουρά όπου υπηρέτησε ως Εύζωνας.

Πέρα από Αγγλικά, ομιλεί Ιταλικά, Κινέζικα, Γαλλικά, Ισπανικά, και Γιαπωνέζικα (υψηλό επίπεδο ανάγνωσης) και έχει άριστη γνώση αρχαίων Κινέζικων.