Ο Δρ. Ευάγγελος Τέμπος αρχικά σπούδασε  Ιστορία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College) από όπου αποφοίτησε με «Bachelor of Arts» (Β.Α.), «Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση» στη Νομική Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Δοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ), αποφοιτώντας από το αντίστοιχο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και «Σκηνοθεσία» στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου.

Συνεχίζοντας τις μεταπτυχιακές του  σπουδές στο εξωτερικό, είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στη «Στρατιωτική Ιστορία» από το Πανεπιστήμιο του York στη Μ. Βρετανία και δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, το ένα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, επίσης στη Μ. Βρετανία στις «Διεθνείς Σχέσεις-Άμυνα», και το άλλο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Διεθνών και  Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ειδίκευση: «Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες  Χώρες»  που συν-διοργάνωσε  η  Β΄ Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ).

Είναι μέλος πολλών ερευνητικών κέντρων της Ελλάδος (ΕΛΙΑΜΕΠ, ΕΛΙΣΜΕ-Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», κλπ) και του εξωτερικού (IISS) και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τις διμερείς ελληνο-τουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τα Βαλκανικά ζητήματα και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, καθώς και την Κοινή [Ευρωπαϊκή] Πολιτική Ασφάλειας & Αμυνας (ΚΠΑΑ).

Από το Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχε στη σύνταξη και συγγραφή του διμηνιαίου, αγγλόφωνου ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο Middle East Mediterranean’, ενώ μέχρι και το τέλος του 2013 επιμελείτο τη στήλη «Διεθνείς Θεσμοί και Ελλάδα» του ιστολογίου (blog) του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Μετά την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, επιμελήθηκε την στήλη «Το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία» της ιστοσελίδας του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ ήταν υπεύθυνος και για τη ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Πληροφορίες για υποτροφίες & δωρεές σε κοινωνικές επιστήμες».

Από το Δεκέμβριο του 2015 διετέλεσε συν-συντονιστής της ιστοσελίδας του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα το Παλαιστινιακό/Μεσανατολικό και με τίτλο «Βάση Ειδήσεων για την Παλαιστίνη» έχοντας αναλάβει την εβδομαδιαία ενημέρωση/επικαιροποίηση της ιστοσελίδας.

Eργάζεται ως Εμπειρογνώμων-Σύμβουλος A με αντικείμενο την «Ευρωπαϊκή Ένωση & την Ευρωπαϊκή Πολιτική ‘Αμυνας» στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών & είναι Κύριος Εξωτερικός Eρευνητικός Συνεργάτης-Εταίρος του ΕΛΙΑΜΕΠ από το 1996 και εντεύθεν.

Από το 2010, ταυτόχρονα με την κύρια απασχόλησή του ως εμπειρογνώμων στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, είναι Ερευνητικός Εταίρος-Συνεργάτης του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από το 2000του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ-πρώην ΕΛΕΣΜΕ).