Ο Γιάννης Α. Εμμανουηλίδης είναι Διευθυντής Έρευνας του European Policy Center (EPC). Έχει δημοσιεύσει ευρέως για τη συνολική πολιτική και θεσμική ανάπτυξη της ΕΕ, όλες τις πτυχές της «πολυ-κρίσης» της Ένωσης, τις προοπτικές της διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης, την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης και τη διεύρυνση της ΕΕ. Ο Γιάννης υπήρξε σύμβουλος διαφόρων κυβερνήσεων, θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ευρωπαϊκών κομμάτων και ΜΚΟ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σχολιάζει τακτικά στα μέσα ενημέρωσης θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Υπήρξε επίσης συνυπεύθυνος για το έργο New Pact for Europe, το οποίο από το 2013 έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες εκθέσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Μεταξύ του 2007-2009 και πριν μετακινηθεί στο EPC διετέλεσε Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στην Αθήνα. Μεταξύ του 1999-2007 ήταν Κύριος Ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Εφαρμοσμένης Πολιτικής (C.A.P) στο Μόναχο της Γερμανίας. Πριν από αυτό εργάστηκε ως ερευνητής στο Institut für Europäische Politik (IEP), υπεύθυνος για τον ερευνητικό τομέα για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ).

Ο Γιάννης είναι επίσης μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής και Ερευνητικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του Συμβουλίου του think tank CEP στο Βελιγράδι.

Έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις και στρατηγικές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο ErlangenNürnberg της Γερμανίας.