“Είναι σαφές ότι ο κ. Ερντογάν ενοχλήθηκε πάρα πολύ από τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Αίγυπτο, την οποία πιστεύω πως καλώς υπογράψαμε, διότι επιτέλους η Ελλάδα ξέφυγε από αυτές τις αγκυλώσεις που μας ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες και άρχισε πλέον να προχωράει σε διαπραγματεύσεις και σε υπογραφή συμφωνιών με γειτονικές χώρες που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες, το έκανε με την Ιταλία, το έκανε τώρα και ήταν πιο δύσκολο, με την Αίγυπτο. Σας θυμίζω ότι αυτά τα πράγματα εκκρεμούσαν εδώ και μερικές δεκαετίες. Θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ πριν, ” επισήμανε ο Λουκάς Τσούκαλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Newsroom και τους Απόστολο Μαγγηριάδη και Σταύρο Ιωαννίδη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

“Έχουμε αυτή τη στιγμή δύο συμφωνίες ( τουρκολιβυκό σύμφωνο και συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου) που αλληλοεπικαλύπτονται. Άρα δημιουργούν ένα νομικό θέμα και είμαστε αναγκασμένοι όλοι, εφόσον δεν θεωρούμε ότι η μόνη λύση στα προβλήματα της περιοχής είναι να αρχίσουμε να βαράμε τα κανόνια ο ένας εναντίον του άλλου, να πάμε να λύσουμε τις διαφορές μας σε ένα διεθνές δικαστήριο. Γιατί πριν υπογράψουμε με την Αίγυπτο υπήρχε μία συμφωνία, κακή στραβή και ανάποδη αλλά υπήρχε, η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, η οποία σας θυμίζω πως δεν είναι παράνομη γιατί δεν υπάρχουν παράνομες συμφωνίες μεταξύ κρατών. Υπάρχουν συμφωνίες που άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν. Παράνομες συμφωνίες μεταξύ κρατών δεν υφίσταται ως νομικός όρος. Στην Τουρκία οι θεσμοί δεν λειτουργούν , έχουμε μία μονοπρόσωπη Τουρκία, και όταν λέμε Τουρκία εννοούμε τον Ερντογάν. Έχουμε έναν Πρόεδρο ο οποίος αποφασίζει και ο οποίος μερικές φορές λέει και αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα. Δεν μπορούμε εμείς να δεχτούμε αυτή την πρόκληση και καλώς έκανε η Ελλάδα και έστειλε τα πλοία της στην περιοχή εκείνη, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι υπό έλεγχο, διότι δεν θέλει νομίζω κανένας, ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία, θερμό επεισόδιο. Στη συνέχεια ελπίζω ότι θα επικρατήσει μία μεγαλύτερη νηφαλιότητα στην πλευρά της Τουρκίας και θα κάτσουμε γύρω από το τραπέζι, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Και στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ, κάτι που δεν είναι απόλυτα σαφές στην ελληνική κοινή γνώμη, δεν υπάρχουν δεδομένα δικαιώματα, υπάρχουν διεκδικήσεις από τη μία πλευρά και υπάρχουν διεκδικήσεις και από την άλλη πλευρά. Ο μόνος τρόπος για να μοιράσεις τις θαλάσσιες ζώνες και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να κάτσεις γύρω από ένα τραπέζι με τους Τούρκους, να προχωρήσεις τη διαπραγμάτευση όσο πάει και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα να πας στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Εμείς πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, όποτε συμφωνήσει και η άλλη πλευρά. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί από μία διαπραγμάτευση.”

Για τον ρόλο της Ε.Ε και  του ΝΑΤΟ ο Λουκάς Τσούκαλης είπε: “Είναι σαφές πως η Ελλάδα χρειάζεται συμμάχους και διεθνή στήριξη. Καλώς πράττει η σημερινή κυβέρνηση και έχει κινηθεί πάρα πολύ ενεργά στο διπλωματικό πεδίο. Πρέπει να έχουμε τη Γερμανία και την ΕΕ δίπλα μας. Δεν πρέπει να κινούμαστε με τρόπο που να θεωρήσουν εκείνοι ότι τους αφήνουμε απέξω. Χρειαζόμαστε συμμάχους, αλλά δεν μπορούμε και να στηριζόμαστε σε άλλες χώρες ότι θα λύσουν το πρόβλημα.”

Μπορείτε να δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ.