“Ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι θα έρχονταν κάποια στιγμή και θα ζητούσαν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές για τους χιλιάδες προφανείς λόγους, αλλάζει η κατάσταση στις ΗΠΑ, η Ευρώπη αν και αργά πιέζει ολοένα και περισσότερο, η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι ρόδινη και το λέω πολύ ευγενικά, έχει πολλά μέτωπα ο Ερντογάν, άρα λογικό θα ήταν κάποια στιγμή να δοκιμάσει και αυτό. Πόσο το εννοεί και τι θέλει να πάρει από αυτό, θα το δούμε στην πορεία. Αλλά εμείς καλούμαστε να πάμε σε διερευνητικές, διερευνητικές σημαίνει αυτό που λέει η λέξη. Δηλαδή, πας για να βρεις με τον απέναντι σου, αν έχεις κοινά σημεία και αν μπορείς να συμφωνήσεις τι θα συζητήσεις. Δεν έχεις επίσημη ατζέντα.”

“Ο εν δυνάμει σουλτάνος συνειδητοποιεί όσο περνάει ο καιρός και τους περιορισμούς του. Δεν είναι τυχαίο ότι άλλαξε άρδην η οικονομική πολιτική του. Όταν έφτασε σε αδιέξοδο ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε πίσω και άλλαξε την πολιτική του, το οποίο σημαίνει ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει την ικανότητα να εκτιμά καταστάσεις και να καταλαβαίνει μέχρι που τον παίρνει και μέχρι που δεν τον παίρνει.”

“Έχω εμπιστοσύνη στους διπλωμάτες μας και νομίζω ότι θα μπορούν να το χειριστούν σοφά. Κίνδυνοι υπάρχουν, δεν το αμφισβητώ διόλου, δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι μπαίνουμε σε μία πολύ δύσκολη συζήτηση. Είναι ναρκοπέδιο. Για αυτό είπα και από την αρχή, η κάθε μία από τις δύο πλευρές θα έχει χιλιάδες ευκαιρίες να την τινάξει στον αέρα, αν θέλει και εμείς και αυτοί. Στους προηγούμενους εξήντα γύρους, υπήρξε μία εμπιστευτικότητα και υπήρχε, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, ένας αμοιβαίος σεβασμός προς την άλλη πλευρά, και εμείς και αυτοί. Μακάρι αυτό το κλίμα να ισχύσει και τώρα. Δεν το ξέρω, αλλά τουλάχιστον ας το δοκιμάσουμε. Είμαστε αναγκασμένοι να το δοκιμάσουμε διότι αυτό ζητούν και όλοι οι εταίροι και όλοι οι σύμμαχοι μας, πάντα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με τους γείτονες της, αλλά όχι με το περίστροφο στον κρόταφο.”

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ, μετά το 7:40