Δεν είναι προς το συμφέρον οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας να ανατραπεί η αμυντική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε πιο δραστικές αποφάσεις μέσα στο 2021, εάν η Τουρκία δεν δείξει ότι εμπράκτως αποκλιμακώνει την επιθετικότητά της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Η κατάσταση αποσαφηνίζεται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Βεβαίως το State Department, και υπό την παρούσα διοίκηση στον Λευκό Οίκο, έχει δείξει μεγάλη αυστηρότητα, φραστικά τουλάχιστον, προς την Τουρκία, το Κογκρέσο έχει πάρει μία σκληρή στάση και εδώ η απόφαση των S400 βαραίνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Έχει ενοχλήσει όλες τις Νατοϊκές δυνάμεις.

Αυτό που θα επιτευχθεί με μία διοίκηση Biden είναι ένας στενότερος συντονισμός, διατλαντικός μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Ήδη διατυπώνονται ρητά προθέσεις να συντονιστεί πιο συστηματικά η κοινή εξωτερική πολιτική Ευρώπης και ΗΠΑ προς τρίτες χώρες και αυτό θα δώσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία, αλλά σαφώς δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς ευρωπαϊκής δύναμης να δει την αμυντική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας να ανατρέπεται.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ, μετά το 29ο λεπτό.