Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής συμμετέχοντας ως Programming Partner στο Delphi Economic Forum IV, διοργάνωσε session γύρω από “Το Μέλλον της Ευρώπης”.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η αρθρογράφος και συγγραφέας κα Christine Ockrent έθεσε το ερώτημα του “γιατί αισθανόμαστε περισσότερη αγωνία για την Ευρώπη σήμερα” κάνοντας αναφορά σε μία σειρά αλλαγών που έχουν προκύψει εντός αλλά και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, εστίασε στον κίνδυνο να “κολλήσει η Ευρώπη σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα”, ενώ παράλληλα υπενθύμισε την κομβική σημασία που έχει για τις εξελίξεις στην ΕΕ η ύπαρξη “κερδισμένων” και “χαμένων”, η οποία, όπως είπε έχει οδηγήσει ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών να θεωρεί ότι “έχει μείνει πίσω” και να τάσσεται υπέρ αδιανόητων μέχρι και κάποια χρόνια πριν λύσεων, όπως είναι το BREXIT.

Ως ένα “ατελές οικοδόμημα” χαρακτήρισε την Ευρώπη η κα Daniela Schwarzer, Διευθύντρια του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι κάτι που ενισχύει τις αντι-ευρωπαϊκές φωνές εντός της. Όπως είπε άλλωστε χαρακτηριστικά, “το επόμενο βήμα προϋποθέτει ένα μεγάλο πολιτικό άλμα” γι΄αυτό και κατά την ίδια “το κύριο ερώτημα είναι: πώς θα ανακτήσουμε τον έλεγχο από κοινού;”.

Στις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη, όπως είναι τα ζητήματα ασφάλειας, το προσφυγικό αλλά και η οικονομική κρίση, τα οποία και την αποδυνάμωσαν αναφέρθηκε ο κJean PisaniFerrySenior Fellow στο Bruegel. Ο ίδιος δε αναρωτήθηκε τόσο σχετικά με το γιατί η ΕΕ δείχνει να αδιαφορεί για τις ανισότητες που έχουν προκύψει”, όσο και για το αν τελικά όλες οι χώρες – μέλη έχουν τον ίδιο, κοινό στόχο σε μία σειρά κομβικών ζητημάτων.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρώην υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. SandroGozi ο  οποίος απέδωσε την κρίση αξιών μέσα στην Ευρώπη στο γεγονός ότι ζητούσαμε όλοι από την ΕΕ να αντιμετωπίσει θέματα που την ξεπερνούσαν όπως η τρομοκρατία ή η κλιματική αλλαγή. “Χρειάζεται να περάσουμε από την Ευρώπη των κανόνων, σε μία Ευρώπη των θετικών πολιτικών αποφάσεων”, επεσήμανε, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στο θέμα της ομοφωνίας λέγοντας ότι η πρόοδος εμποδίζεται όταν “ο εθνικισμός και τα βέτο μπλοκάρουν κρίσιμες αποφάσεις”.

Για την αντίφαση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μίλησε ο κ. Jaques Rupnik, Senior Research Fellow στην Sciences Po του Παρισιού, λέγοντας ότι ενώ “πριν 10 χρόνια μιλούσαμε για δημοκρατικό έλλειμα στους θεσμούς της EE”, σήμερα πλέον όταν “η δημοκρατία στα κράτη – μέλη υπονομεύεται, συχνά διατηρείται χάρη στην EE”. Ο κ. Rupnik παρουσίασε επίσης στοιχεία που δείχνουν την δυσπιστία των πολιτών πανευρωπαϊκά απέναντι στους θεσμούς, ενώ εξέφρασε την απορία “πώς θα ενισχυθεί η ευρωπαϊκή δημοκρατία όταν αμφισβητείται η εθνική δημοκρατία;”.

Ο Πρέσβης και Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, George Ciamba, τέλος, επικεντρώθηκε στην Ρουμανική Προεδρία και υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που πρέπει να αναδεικνύουμε. “Στους πρώτους μήνες της προεδρίας μας κλείσαμε πολλούς φακέλους παρά τη δύσκολη συγκυρία”, είπε, ενώ κάλεσε τις χώρες να προχωρήσουν στην εκπόνηση νέων ευρωπαϊκών νομοθεσιών. Εξέφρασε, ωστόσο, την έντονη διαφωνία του σε μία Ευρώπη “διαφορετικών ταχυτήτων”.