Oι ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου από το 2014, όταν αυτονομιστές κατέλαβαν μέρος του Ντονμπάς. Οχτώ χρόνια αργότερα κανείς δεν περίμενε την σφοδρότητα του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.

100 χιλιάδες πολίτες ελληνικής καταγωγής κατοικούσαν στην Μαριούπολη και στα γύρω χωριά, 5 χιλιάδες στην Οδησσό και μερικές χιλιάδες διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα. 27 αιώνες αδιάλειπτης παρουσίας έχουν οι Έλληνες στην περιοχή. Το 2022, η σφοδρότητα της ρωσικής εισβολής πλήττει βαρύτατα τις ελληνικές κοινότητες. Η πόλη της Παναγιάς, η Μαριούπολη σχεδόν σβήνεται από τον χάρτη. Κάποιοι από τους Έλληνες της περιοχής καταφέρνουν να φύγουν. Ορισμένοι μετακινήθηκαν μέσα στη χώρα. Άλλοι κατέφυγαν σε ευρωπαϊκές χώρες. Περίπου 1.000 ήρθαν στην Ελλάδα.

Το σύντομο βίντεο που γύρισε το ΕΛΙΑΜΕΠ, με την υποστήριξη της πρεσβείας του Καναδά, για την θλιβερή επέτειο ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καταγράφει την μακρά ιστορία του ελληνισμού της Ουκρανίας και τις τραγικές συνέπειες του πολέμου.