Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ΕΛΙΑΜΕΠ κλειστή εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εθνικής έκθεσης του ερευνητικού έργου MEDIADELCOM για την Ελλάδα με τίτλο «Greece: Risks and opportunities related to media and journalism studies (2000-2020). Case study on national research and monitoring capabilities». Η έκθεση επιχειρεί τη χαρτογράφηση της βιβλιογραφίας και των διαθέσιμων εμπειρικών δεδομένων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καταγραφή «ευκαιριών και κινδύνων» για τη διαβουλευτική επικοινωνία μέσω των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η χαρτογράφηση καλύπτει τα εξής πεδία: α) δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης στην ελληνική έννομη τάξη, β) αγορά των μέσων ενημέρωσης και δημοσιογραφία, γ) χρήση των μέσων ενημέρωσης, δ) παιδεία στα μέσα και δεξιότητες πληροφόρησης, μέσων ενημέρωσης και τεχνολογίας.

Τα ευρήματα της έκθεσης παρουσίασαν η Δρ. Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου, επιστημονική υπεύθυνη της ομάδας του ΕΛΙΑΜΕΠ, και η Δρ. Άννα Κανδύλα. Τα ευρήματα σχολίασαν οι:

  • Χριστίνα Ακριβοπούλου, Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου, Μέλος Σ.Ε.Π, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
  • Στέλιος Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Αντώνης Καλογερόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ
  • Ειρήνη Ανδριοπούλου, UNESCO Media & Information Literacy, Μέλος της Oμάδας Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης και την Προώθηση του Ψηφιακού Εγγραμματισμού.
  • Σοφία Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια, Σύμβουλος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα της κλειστής εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ στα Αγγλικά.