Η πανδημία του COVID-19 έχει οδηγήσει σε κοινές Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλλά έχει προκαλέσει και έναν διάλογο σχετικά με την κατάλληλη απάντηση αναφορικά με την οικονομική πολιτική. Ενώ το σοκ της πανδημίας ήταν συμμετρικό, τα κράτη μέλη της ΕΕ επηρεάστηκαν με ασύμμετρο τρόπο. Προσπάθειες για λήψη αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από το Eurogroup εμποδίστηκαν από διαφωνίες και περαιτέρω κρίσιμες αποφάσεις αναβλήθηκαν.

Καθώς γράφονται αυτά, έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατυπώσει τις λεπτομέρειες ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της μέχρι τις 6 Μαΐου. Οι ακριβείς τρόποι χρηματοδότησης αυτού του νέου οικονομικού οργάνου, το συνολικό μέγεθος και σύνθεσή του, η σχέση του με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και ο βαθμός στον οποίο το τελευταίο θα αναδιαμορφωθεί συζητούνται αυτή τη στιγμή.

Αυτό το νέο ραντεβού του MED 120-λεπτά Zoom dialogues έδωσε τη δυνατότητα σε μια μικρή ομάδα βουλευτών να εξετάσουν την τρέχουσα συζήτηση για τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ από τον  COVID-19  και συγκεκριμένα :

  • Γιατί αυτή η συζήτηση είναι τόσο σημαντική τώρα; Ποιες είναι οι ευρύτερες συνέπειες και οι πολιτικές βάσεις αυτής της συζήτησης;
  • Η ανάγκη να αποτραπεί ένα μη αναστρέψιμο ολίσθημα της ενιαίας εσωτερικής αγοράς προς την αποσύνθεση, καθιστά αναγκαίες τις έκτακτες αποφάσεις;
  • Πως μπορεί η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού;

Οι Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης και Adriaan Schout, Κύριος ερευνητής στο Clingendael Institute και Καθηγητής Ευρωπαϊκής Δημόσιας Διοίκησης στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου Radboud στο Ναϊμέχεν της Ολλανδίας συμμετείχαν στη συζήτηση.

 

MED 120

Ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση, το Mercator European Dialogue, παρουσιάζει τη νέα του μορφή το MED 120. Έτσι διευκολύνει τη συζήτηση μεταξύ των Βουλευτών με 120 λεπτά διαδικτυακού διαλόγου, προσφέροντας μια κατάδυση σε βαθιά πολιτικά ζητήματα εμπλουτισμένα με συμπυκνωμένες και εξαιρετικά εξειδικευμένες γνώσεις εμπειρογνωμόνων.