Αθήνα 23 Ιουνίου 2008

Η εκδήλωση διοργανώθηκε προς τιμήν του κ. Μίνωα Ζομπανάκη, μέλους του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής, αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο πρέσβης Robert D. Blackwill, πρώην ανώτατός αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Belfer για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου του Harvard, ανέλυσε τις προκλήσεις, με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η επόμενη Αμερικανική κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τις αλλαγές που ενδέχεται να επέλθουν στην εξωτερική πολιτική της χώρας, κυρίως ως προς την τεταμένη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Κατέληξε λέγοντας ότι, παρά τις αντιλήψεις περί του αντιθέτου, στη σημερινή εποχή υφίσταται μια δυναμική προόδου και ότι μια επιτυχής έκβαση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του επόμενου προέδρου να επιλέξει κατάλληλους ανθρώπους για κρίσιμες θέσεις.

Ο Δρ. Andrei Kokoshin, μέλος της Ρωσικής Δούμας και Πρόεδρος της Επιτροπής για Θέματα ΚΑΚ και Ρωσικής Διασποράς, παρουσίασε μια άποψη του κόσμου από την οπτική γωνία της Ρωσίας, περιγράφοντας πώς η Ρωσία διαρκώς βελτιώνει την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική της θέση και επανακτά τον ηγετικό της ρόλο στη διεθνή αρένα. Κατέληξε λέγοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, εφόσον επιλυθούν κάποια ακανθώδη ζητήματα, όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρθηκε στην Ευρώπη και το Σύνδρομο «Πλούτος-Ευημερία-Αδυναμία» απ’ το οποίο φαίνεται να πάσχει και το οποίο μειώνει το βάρος και το ρόλο της σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Κατέληξε λέγοντας ότι, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή σκηνή, θα πρέπει να προσδιορίσουν τις αξίες και τα συμφέροντα που τους ενώνουν και να καθιερώσουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να τα υπερασπιστούν. Εάν, ωστόσο, ο κοινός αυτός παρονομαστής δεν αποδειχθεί αρκετός για να τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος, η προοπτική μιας Ευρώπης των δύο ταχυτήτων ενδέχεται να έρθει πιο κοντά.

Τις παρουσιάσεις ακολούθησε μια ζωηρή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού, το οποίο επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα.