Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργανώνει το 3ο Εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα «Φύλο και ηγεσία στην έρευνα και στα πανεπιστήμια».

Το εργαστήριο αυτό διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου με θέμα: “Taking a Reflexive approach to Gender Equality for institutional Transformation” (TARGET) από την Κύρια Ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και Επ. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Nτία Αναγνώστου. Το πρόγραμμα Target χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του Ορίζοντα 2020. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι  να προάγει την ισότητα των φύλων σε εφτά επιλεγμένους οργανισμούς στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στις εξής χώρες: Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαρόκο, Σερβία, Ρουμανία και Γαλλία. Το βασικό εργαλείο μέσα από το οποίο το έργο TARGET επιχειρεί να πετύχει το στόχο του είναι η κατάρτιση ενός Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (Gender Equality Plan, GEP) από τον κάθε ένα από τους εφτά οργανισμούς – εταίρους του έργου – μεταξύ αυτών και το ΕΛΙΑΜΕΠ. Στόχος ενός τέτοιου Σχεδίου είναι να ενισχύσει την ικανότητα του κάθε οργανισμού να σχεδιάζει και να εφαρμόζει δράσεις που προάγουν την ισότητα των φύλων στις πρακτικές πρόσληψης που ακολουθεί, στη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων του, αλλά και στον προσδιορισμό των ερευνητικών του ενδιαφερόντων και στα προγράμματα που υλοποιεί.

Η εκδήλωση της 15ης Μαρτίου 2019 αποτελεί μέρος μιας σειράς σχετικών δράσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου TARGET.  Σκοπός της είναι να συμβάλει στην κατανόηση του θέματος της ισότητας των φύλων σε επαγγελματικούς χώρους και τομείς επιστημονικής έρευνας, μέσα από εισηγήσεις ειδικών στο θέμα, καθώς και μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο με τη μέθοδο του cinema coaching, το οποίο θα συντονίσει η κυρία Λίλιαν Τσιαβού, ειδική στον τομέα αυτό (http://cinema-coaching.com/).

Η εκδήλωση απευθύνεται σε νέες ερευνήτριες και νέους ερευνητές του ΕΛΙΑΜΕΠ, αλλά και άλλων ιδρυμάτων έρευνας καθώς και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ). Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, και θα χορηγηθεί στις συμμετέχουσες και στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

Για να δηλώσετε συμμετοχή παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής εδώ έως τις 25 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Ναταλία Αυλώνα στο τηλέφωνο 210-7257110 (Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη) και στη διεύθυνση natalia.avlona@eliamep.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Πρόγραμμα

12.30 – 13.00 Άφιξη και ελαφρύ γεύμα
13.00 – 13.15 Επισκόπηση του προγράμματος TARGET

Ντία Αναγνώστου, EΛΙΑΜΕΠ & Πάντειο Πανεπιστήμιο

13.15 – 13.40 Φύλο και Ηγεσία στην Έρευνα και τα Πανεπιστήμια

Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Oμότιμη Καθηγήτρια, EΛΕΓΥΠ και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

13.40 – 14.00 Ο ρόλος του φύλου στο μετασχηματισμό των θεσμών έρευνας: H περίπτωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ)

Μαρία Ρεντετζή, Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

14.00 – 14.30 Συζήτηση
14.30 – 15.00 Διάλειμμα για καφέ
15.00 – 17.00 “Έμφυλη Ποικιλομορφία και Ηγεσία στον Ακαδημαϊκό Χώρο”, Εκπαιδευτικό  Εργαστήριο με την μέθοδο του cinema coaching

Δρ. Λίλιαν Τσιαβού, διαπιστευμένη coach ACC/ICF,  Cinema Coach

17.00 – 17.15 Κλείσιμο του εργαστηρίου και τελικές παρατηρήσεις