Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στο Civil Society and Think Tank Forum, που θα λάβει χώρα στα πλαίσια του Berlin Process Summit τον Οκτώβριο του 2023 στα Τίρανα (καθότι η Αλβανία κατέχει την εναλλασσόμενη Προεδρία της διαδικασίας). Συνδιοργανωτές του Forum είναι το Open Society Foundation (OSF) και το Cooperation and Development Institute (CDI).

H πρώτη διαδικτυακή συνάντηση της θεματικής ομάδας “Politics of Enlargement” της οποίας ηγείται το ΕΛΙΑΜΕΠ έλαβε χώρα στις 30 Ιουνίου 2023. Πάνω από 30 σημαίνοντες ειδικοί από τα Δυτ. Βαλκάνια και την ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις για τις παρούσες προκλήσεις, αλλά και τα επόμενα βήματα στο δρόμο της ένταξης της περιοχής στην ΕΕ. Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι να υπάρξει μια υψηλού επιπέδου ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώνεται υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία και της επίδρασης που μπορεί να έχει στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Απότοκος της ανάλυσης αυτής θα αποτελέσει η σύνταξη policy recommendation που θα παρουσιαστούν στο Φόρουμ των Τιράνων τον προσεχή Οκτώβριο.

Παράλληλα, ειδικοί του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχουν στις εργασίες των λοιπών θεματικών ομάδων, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση των σχετικών policy recommendations.