Μια σημαντική διάκριση πέτυχε ο Μπλεντάρ Φετά, Διεθνολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθώς κέρδισε το πρώτο βραβείο για την καλύτερη παρουσίαση αφίσας στην 60η Διεθνή Ακαδημαϊκή Εβδομάδα, που διοργάνωσε η Ένωση Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG) με έδρα το Μόναχο, σε συνεργασία με την Ακαδημία Πολιτικής Αγωγής στο Tutzing, της Γερμανίας. Πάνω από 30 ερευνητές και ακαδημαϊκοί έλαβαν μέρος στην εκδήλωση, προκειμένου να συζητήσουν ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες όταν επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους.

Στην παρουσίαση του, ο Φετά, ανέλυσε τα ευρήματα της έρευνας πεδίου που εξέτασε τις απόψεις και αντιλήψεις της «δεύτερης γενιάς» Αλβανών (παιδιά Αλβανών μεταναστών, που γεννήθηκαν ή έφθασαν στην Ελλάδα σε νεαρή ηλικία), που επέστρεψαν στην Αλβανία στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, «οι Αλβανοί δεύτερης γενιάς επέστρεψαν στην Αλβανία για οικονομικούς λόγους και κυρίως μετά από απαίτηση των γονιών τους. Οι περισσότεροι από αυτούς δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στην αλβανική πραγματικότητα για διάφορους λόγους. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ κάποιοι άλλοι επέλεξαν να μεταναστεύσουν εκ νέου σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας πεδίου είναι το γεγονός ότι πολλοί Αλβανοί “δεύτερης γενιάς” δηλώνουν απογοητευμένοι από τον τρόπο, που τους αντιμετωπίζουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αλβανία. Στην πραγματικότητα, θεωρούν τους εαυτούς τους ως μια «αόρατη γενιά», αφού στην Ελλάδα τους βλέπουν ως Αλβανούς, ενώ στην Αλβανία ως Έλληνες ή «ψευτο-Αλβανούς», γεγονός που τους ωθεί να νιώθουν απάτριδες.