Στο Θέσεις ΕΛΙΑΜΕΠ 4/2008 o Γιάννης Α. Εμμανουηλίδης, Υπότροφος «Σταύρος Κωστόπουλος» στο ΕΛΙΑΜΕΠ, αναλύει τις πιθανές πολιτικές συνέπειες και τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο αυτό υποστηρίζεται ότι η σημερινή αναταραχή μπορεί να οδηγήσει 1) σε μεγαλύτερη παρακμή της αμερικάνικης κυριαρχίας, 2) στον επανασχεδιασμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης υπέρ των αναδυόμενων δυνάμεων, 3) σε μία αυξανόμενη πίεση στους Ευρωπαίους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των παγκόσμιων υποθέσεων, 4) σε μία διαδικασία περισυλλογής στο πλαίσιο μίας ατμόσφαιρας αυξανόμενης εσωστρέφειας, 5) στην επαναπολιτικοποίηση της οικονομίας και 6) σε μία νέα μάχη ιδεών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των χωρών για τη φύση της «σωστής» και «λάθος» πολιτικής.
Η Ευρώπη ή πιο συγκεκριμένα η ΕΕ πρέπει ως απάντηση στις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης, 1) να προωθήσει την «αποτελεσματική πολυμέρεια», 2) να εκπροσωπείται με μία φωνή στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, 3) να εντατικοποιήσει την οικονομική συνεργασία στο πλαίσιο μίας αποτελεσματικότερης «Οικονομικής Ένωσης», 4) να αναπτύξει μία πιο ισορροπημένη και ώριμη σχέση με τις ΗΠΑ, 5) να εγκαινιάσει μία συνεκτική στρατηγική παγκοσμιοποίησης (Παγκόσμια Ευρώπη 2020) και 6) να πολιτικοποιήσει περισσότερο τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Θέσεις ΕΛΙΑΜΕΠ 4/2008 – Πτώση του Τείχους του Βερολίνου 2.0; – Οι πολιτικές επιπτώσεις και οι Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην Οικονομική-Χρηματοπιστωτική κρίση
▾