Ο Χρήστος Γκόρτσος είναι Καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου, Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (LLM) «Δημοσίου Χρηματοπιστωτικού Δικαίου» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι επίσης Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Ινστιτούτου (European Banking Institute (EBI), Φρανκφούρτη), Επισκέπτης Καθηγητής στο Europa-Institut του Πανεπιστημίου του Saarland, Ερευνητικός Εταίρος στο “University Research Priority Program (URPP): Financial Market Regulation” του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, προσκεκλημένος καθηγητής στο Europa-Institut του εν λόγω Πανεπιστημίου, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη θεματική της εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και μέλος και ακαδημαϊκός συντονιστής της Επιτροπής Διεθνούς Νομισματικού Δικαίου της Διεθνούς Ένωσης Δικαίου (MOCOMILA).

Σπούδασε, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, νομικά, οικονομικά και χρηματοοικονομική στο ΕΚΠΑ και τα Πανεπιστήμια Ζυρίχης, Πενσυλβάνιας (Wharton Business School) και Γενεύης (Graduate Institute of International Studies, του οποίου είναι και διδάκτωρ).

Οι ßασικοί τομείς της ερευνητικής, συγγραφικής και διδακτικής του δραστηριότητας αφορούν το διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό νομισματικό και χρηματοπιστωτικό δίκαιο, το δίκαιο των κεντρικών τραπεζών και τα θεσμικά οικονομικά. Οι μελέτες του στο SSRN είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://ssrn.com/author=1808375.

Το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 του χορηγήθηκε η Ανώτατη Υποτροφία Bernard Braudel στο Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI) της Φλωρεντίας και το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 διετέλεσε Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στο St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford University), συνεργαζόμενος με το Κέντρο Ερευνών Πολιτικής Οικονομίας των Χρηματοοικονομικών Αγορών (PEFM).