Ο Χρήστος Αληπράντης είναι ιστορικός με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου και του 20ου αιώνα. Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα πλαίσια του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου. Προηγουμένως ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής Max Weber στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (2020-21).

Πρωτύτερα είχε αποφοιτήσει από το τμήμα ιστορίας-αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ (2013) και είχε ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές συγκριτικής και κεντροευρωπαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (2015) και στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (Central European University) της Βουδαπέστης (2016). Μεταξύ 2016 και 2020 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge με θέμα την πολιτική αστυνομία Αυστρίας και Πρωσίας μεταξύ 1830 και 1870.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την ιστορία της ασφάλειας και της κρατικής συγκρότησης και ειδικότερα της αστυνομίας, καθώς επίσης και με την ιστορία της μετανάστευσης στην κεντρική, κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη από το 1815 ως σήμερα. Συναφή άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.