Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1960. Είναι Καθηγητής δημοσίου διεθνούς δικαίου και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κληθεί να διδάξει σε ορισμένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως οι Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Σορβόννης, των Παρισίων ΙΙ, της Οξφόρδης, του Βερολίνου, του Leiden, του Στρασβούργου, της Γενεύης, η Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, κ.λπ.
Το 2010, ο κ. Σισιλιάνος εξελέγη Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αφυπηρέτησε από το Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2021. Εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο του 2017 και Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο του 2017. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον εξέλεξε, την 1η Απριλίου 2019, Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Στα 60 χρόνια του κορυφαίου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού (1959-2019) ήταν η πρώτη φορά που εξελέγη Έλληνας στη θέση αυτή.
Παράλληλα, ο Λ.-Α. Σισιλιάνος εξελέγη, το 2017, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι επίσης μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνολόγους από όλο τον κόσμο, καθώς και μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη. Έχει διατελέσει μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ.λπ.Είναι, επίσης, μέλος επιστημονικών επιτροπών πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει επτά μονογραφίες, διεύθυνση έκδοσης πολλών συλλογικών τόμων (μεταξύ των οποίων εκτενή κατ’ άρθρο σχολιασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και περίπου 120 άρθρα και μελέτες στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά σε θέματα γενικού διεθνούς δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου, διεθνούς προστασίας του περιβάλλοντος, διεθνών οργανισμών, κλπ.
Από το 1992 έως σήμερα, έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2020 τιμήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας. Το 2021 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Παρισίων ΙΙ (Panthéon-Assas). Την ίδια χρονιά παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron με το παράσημο του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής (Officier de la Légion d’honneur) της Γαλλικής Δημοκρατίας. To 2022 έλαβε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου