Η Λίνα (Τριανταφυλλιά) Παπαδοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, κάτοχος Έδρας Jean Monnet «Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτισμού» και ακαδημαϊκή συντονίστρια του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet “European Constitutionalism and Religion(s)” (2018-2021).

Σπούδασε Νομική (πτυχίο: ΑΠΘ 1993 και μεταπτυχιακό: Trier Γερμανίας 1994), και Πολιτική Θεωρία (μεταπτυχιακό London School of Economics 1999), και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Ανόβερο στο ευρωπαϊκό συνταγματικό δίκαιο με θέμα «Πολιτικά Κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Ερμηνεία και Εξειδίκευση του άρθρου 191 (πρώην 138Α) ΣυνθΕΚ» (Nomos 1999) με υποτροφία της Friedrich Ebert Stiftung (1996-98). Ως μεταδιδακτορική υπότροφος Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάστηκε στο LSE (1999-2001) και στο ΑΠΘ (2001-02). Έχει επίσης διδάξει στο Πολιτικό Τμήμα του ΑΠΘ, και στο εξωτερικό για μικρά χρονικά διαστήματα, ως επισκέπτρια Καθηγήτρια ή σε θερινά σχολεία (LSE, Πανεπιστήμια Humboldt Βερολίνου, FernUniversität και Τρίερ Γερμανίας, Agder Kristiansand Νορβηγίας, Περούτζια, Kültür και Bahçeşehir Κωνσταντινούπολης κ.α.).

Είναι υπεύθυνη πολλών πανεπιστημίων με το πρόγραμμα Erasmus και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα τόσο ελληνικά όσο και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Πανεπιστήμιο Τρίερ Γερμανίας, Σιένα, Σάλτσμπουργκ κ.α.). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν κυρίως θέματα ελληνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου (ιδίως, δημοκρατία, θεσμοί άμεσης συμμετοχής, κόμματα, σχέση εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου), θεμελιωδών δικαιωμάτων (ιδίως, ισότητα και απαγόρευση αρνητικών διακρίσεων, οικογενειακής ζωής), θρησκείας και δικαίου, και βιοηθικής (ιδίως, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ευθανασία). Είναι μέλος του “European Consortium for Church and State Research” (ECCSR), του “European Commission on Sexual Orientation Law” (ECSOL) και του “European Constitutional Law Network” (ECLN).