Η Ευγενία Βαθάκου είναι πτυχιούχος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδάκτωρ του University of Kent at Canterbury (UKC) στην Ανάλυση Διεθνών Διενέξεων. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2017 και από το 2012 στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τα τελευταία 9 χρόνια έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 500 στελέχη ελληνικών ΜΚΟ σε θέματα εκτίμησης αναγκών και συμμετοχικού σχεδιασμού έργων (με έμφαση στο λογικό πλαίσιο ως βασικό εργαλείο σχεδιασμού) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΗΙGGS.

Από το 2016 έχει εκπαιδεύσει στη διαχείριση συγκρούσεων και βίας περισσότερους από 300 εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, στο πλαίσιο προγραμμάτων ενδυνάμωσης που υλοποίησε η ΜΕΡΙΜΝΑ σε συνεργασία με τη UNICEF. Ενώ από το 2020 έχει αναλάβει Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μέριμνας (www.merimna.org.gr)

Κατά την περίοδο 2004 – 2010 εργάστηκε ως υπεύθυνη σχεδιασμού και διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων οικοδόμησης της ειρήνης (peacebuilding), χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ και άλλους φορείς (UNDP, UNICEF, ΥΔΑΣ), στα Βαλκάνια (B. Mακεδονία και Κόσοβο), στην Αφρική (Αίγυπτο, Ουγκάντα) και στην Ασία (Κιργιζία, Αζερμπαιτζάν, Πακιστάν).

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζουν στον δημιουργικό μετασχηματισμό συγκρούσεων και περιλαμβάνουν επίσης τη σχέση ανάπτυξης και μετανάστευσης, το συμμετοχικό σχεδιασμό για την τοπική ανάπτυξη, και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά.