Ο Δρ Γιώργος Δικαίος είναι Eρευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Είναι, επίσης, διδάσκων στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στo Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Διατηρεί, ακόμη, θέση Κύριου Ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία και Ερευνητή του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής. Έχει σπουδάσει πολιτική επιστήμη στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία). Η διδακτορική του διατριβή αναλύει τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής κλιματικής διπλωματίας και την επιρροή της σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται περιστρέφονται γύρω από τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές για το κλίμα, το περιβάλλον και τις (θαλάσσιες) μεταφορές, καθώς και τη διπλωματία που επηρεάζει τη διακυβέρνηση τους. Έχει λάβει υποτροφίες για την έρευνά του από το ΕΚΠΑ, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντης και (δις) από το Ryoichi Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund (SYLLF) της Ιαπωνίας. Είναι μέλος σε σειρά επιστημονικών ενώσεων (UACES, ISA, GPSG κ.α.), συμμετέχει συχνά σε διεθνή συνέδρια και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Dikaios G. and Tsagkroni V. (2021) ‘Failing to build a network as policy entrepreneurs: Greek politicians negotiating with the EU the first quarter of SYRIZA government’. Contemporary Politics. doi: https://doi.org/10.1080/13569775.2021.1964183.

Dikaios G. (2020) ‘The tangible aspects of “Normative Power Europe”: Exporting EU climate regulation to the IMO’. Jean Monnet Working Papers on EU Multilateral Diplomacy #10.

Δικαίος Γ. (2018) ‘Η συμβολή των Ηνωμένων Εθνών στη σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος’. Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 37: 139-169, doi: https://doi.org/10.12681/sas.10832.