Ο Γιάννης Τριφύλλης γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 3 Μαΐου 1971.  Είναι μέλος της 4ης γενιάς της οικογενείας πλοιοκτητών και διαχείρισης πλοίων Γουρδομιχάλη (&/Φατσής-Καρράς) από την πλευρά της μητέρας του και 3ης γενιάς πλοιοκτητών από την πλευρά του πατέρα του. Ο παππούς του, Στάθης Γουρδομιχάλης, ήταν πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Ολυμπιακής Αεροπορίας και άλλων εταιρειών. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Harvard (Cum Laude στις Διεθνείς Σχέσεις, τάξη του ’94) και έμπειρο ναυτικό στέλεχος με πάνω από 15 χρόνια άμεσης συμμετοχής σε διάφορα ναυτικά έργα που απαιτούν τεχνική, εμπορική και νομική ικανότητα.

Εκτός από το γεγονός ότι έχει διατελέσει Διευθυντής και Μέτοχος στην επιχείρηση της οικογένειάς του,  Gourdomichalis Maritime SA, έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της LydiaMar (μέλος του Aug. Bolten Group, του Αμβούργου) και Διευθύνων Σύμβουλος στην απόπειρα σύστασης του IPO του Ariston Navigation Corp, που τελικά εγκαταλείφθηκε, μεταξύ του 2013-14. Έχει προηγουμένως εργαστεί στους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής (Hill Samuel Bank, London), της διαχείρισης κεφαλαίων (ErgoInvest SA, Αθήνα) και των επιχειρηματικών κεφαλαίων (Syntek AG, Μιλάνο).

Είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και του Δ.Σ. του Ελληνικού Ναυτικού Επιμελητηρίου (περισσότερα από 7.000 πλοία διαφόρων τύπων και μεγεθών), μέλος του Δ.Σ. του Αμυντικού Ομίλου του Ηνωμένου Βασιλείου (περίπου 4.000 φορτηγά πλοία), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Intercargo (περίπου 2000 πλοία ξηρού φορτίου χύδην), μέλος του Δ.Σ. της Υπηρεσίας Απασχόλησης Ναυτικών Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (περίπου 800 φορτηγά πλοία). Έχει επίσης υπηρετήσει επανειλημμένα στο ΔΣ του Ναυτικού Ομίλου του Πειραιά από το 2006 και πρόσφατα ορίστηκε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου think-tank της Ελλάδος. Υπήρξε επίσης Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (2006-2012).

Έχει διατελέσει εθελοντής δάσκαλος στο παλυταξικό γυμνάσιο Cheunje σε απομονωμένη επαρχία της Ζιμπάμπουε, στην υποσαχάρια Αφρική.