Ο Δρ. Αλέξανδρος Κολοβός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διαστημικής Τεχνολογίας στη Σχολή Ικάρων, από την οποία αποφοίτησε το 1980 και Ταξίαρχος ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1987) και Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Διδακτορικό με ειδίκευση στο Διάστημα, 2002).

Το χρονικό διάστημα 1991-2006 υπήρξε προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (EKΔΕ) της ΠΑ.

Εισηγήθηκε την Πολιτική για το Διάστημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1995), το Πρόγραμμα Παρατήρησης Γης όπως αυτό υλοποιείται σήμερα από το ΥΠΕΘΑ και τη συγκρότηση Γραφείου Διαστήματος στο Επιτελείο Υπουργού (2006).

Στο πλαίσιο δύο ελληνικών Προεδριών ανέπτυξε πρωτοβουλίες για την Πολιτική Διαστήματος της ΔΕΕ (WEU Space Policy, 1998) και την αναγνώριση του ρόλου του Διαστήματος στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε. (“ESDP and Space”, 2002-03), που εγκρίθηκαν και οι δύο από τα αντίστοιχα Συμβούλια Υπουργών.

Υπήρξε Εθνικός Εκπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δορυφορικού Κέντρου της Ε.Ε. και μέλος Επιτροπών ΟΗΕ (COPUOS) και ΝΑΤΟ. Εθνικά συμμετείχε στις κυριότερες Επιτροπές για το Διάστημα (Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας, Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής). Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (KEMEA) του Υπουργείου Προστασίας Πολίτη σε ερευνητικά προγράμματα.

Έχει συγγράψει 3 βιβλία, 5 μονογραφίες, 5 κεφάλαια βιβλίων και μεγάλο αριθμό άρθρων για το Διάστημα.