
Το EURACTIV δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “How Europe’s radical right could hijack EU enlargement”, το οποίο συνυπογράφουν ο Δρ. Ιωάννης Αρμακόλας (Επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και Διευθυντής της πρωτοβουλίας think nea – New Narratives of EU Integration) και ο Ιωάννης Αλεξάνδρης (Ερευνητής στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και της πρωτοβουλίας think nea – New Narratives of EU Integration), στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας. Το άρθρο, το οποίο βασίζεται στην πρόσφατη πολιτική ανάλυση των δύο ειδικών με τίτλο “From Migration Fears to Missed Opportunities: The Cost of Politicising EU Enlargement”, εξετάζει πώς η αυξανόμενη επιρροή ριζοσπαστικών δεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην ΕΕ μπορεί να υπονομεύσει την ατζέντα διεύρυνσης της ΕΕ. Αντλώντας παραδείγματα από πολιτικές εξελίξεις σε κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, οι συγγραφείς αναλύουν τις επιπτώσεις για τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.
Το άρθρο αναδεικνύει πώς κόμματα της ριζοσπαστικής δεξιάς που κάποτε θεωρούνταν περιθωριακά εισέρχονται πλέον σε κυβερνητικούς συνασπισμούς και επηρεάζουν εθνικές πολιτικές, ιδιαίτερα σε ζητήματα μετανάστευσης και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κόμματα όπως η AfD στη Γερμανία και το FPÖ στην Αυστρία παρουσιάζουν τη διεύρυνση ως απειλή για την κυριαρχία και την κοινωνική συνοχή, αγνοώντας τα τεκμηριωμένα οικονομικά οφέλη. Με τη κοινή γνώμη να γίνεται όλο και πιο επιφυλακτική και με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε ορισμένα κράτη-μέλη, η πορεία της διεύρυνσης γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη σε εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος έγκειται στο να επιτραπεί στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις να καθορίσουν το αφήγημα γύρω από τη διεύρυνση. Βάσει της αρχής της ομοφωνίας, ακόμη και μία κυβέρνηση μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο της πορείας διεύρυνσης , καθιστώντας κρίσιμες τις εκλογικές εξελίξεις σε βασικά κράτη-μέλη. Για να προστατευτεί η στρατηγική προοπτική της διεύρυνσης, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να απευθυνθούν σε ευρύτερα ακροατήρια και να επαναδιατυπώσουν το αφήγημα με όρους κοινού συμφέροντος, ασφάλειας και μακροπρόθεσμης ευημερίας.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ.