Ο Ιωάννης Αρμακόλας ανέλυσε την τρέχουσα κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική τους εν μέσω των νέων γεωπολιτικών «προκλήσεων», με αφορμή τη συμμετοχή του στο 9ο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων (Western Balkans Civil Society Forum) που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της ΕΕ στις 19 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
«Παρά το γεγονός ότι είχε αποδυναμωθεί τα προηγούμενα χρόνια η ευρωπαϊκή προοπτική (σ.σ. των Δυτικών Βαλκανίων) φαίνεται να ξαναζωντανεύει, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που αποτέλεσε ένα ‘γεωπολιτικό ξυπνητήρι’ για την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε για να προσθέσει ότι «υπάρχει μια πρωτοβουλία αυτή την στιγμή που έως τώρα δεν έχει φέρει απτά αποτελέσματα να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της διεύρυνσης ώστε να δούμε και τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και ίσως τη Μολδαβία να ενταχθούν». Εφόσον αυτό προχωρήσει, εκτίμησε πως τα πρώτα κράτη που θα ενταχθούν θα είναι το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.
Και εξήγησε πώς αυτό θα συμβεί καθώς «η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν κάνει σημαντικές προόδους, τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα τα πράγματα, αλλά επειδή ακριβώς δεν έχουν το μεγάλο ζήτημα του καθεστώτος των διμερών διαφορών που έχει η Σερβία, δηλαδή το Κόσοβο που το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει και έτσι το κρατά πίσω, τα καθιστά πιο εύκολα να γίνουν κράτη μέλη εφόσον πληρούν τους όρους και υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Σερβία -που είναι κεντρικής σημασίας για την περιοχή ισχυρή οικονομικά και πολιτικά– καθώς όμως δεν έχει λύσει τα ιστορικά της ζητήματα από τη δεκαετία του ’90, αυτό παραμένει «πληγή» και «δηλητηριάζει» τον διάλογο, την «ταυτότητά» της στο εσωτερικό, αλλά και τις σχέσεις της με τους γείτονές της.
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.