Ο Γιάννης Αλεξανδρής, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ βρέθηκε στην εκπομπή «World Pulse» της Ναυτεμπορικής TV στις 23 Φεβρουαρίου, καλεσμένος των δημοσιογράφων Οδυσσέα Γραμματικάκη και Άγγελου Τσατσαρώνη, όπου σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ευρωατλαντικές σχέσεις, με αφορμή το πάγωμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της διαδικασίας επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αλεξανδρής ανέλυσε τις επιπτώσεις της εξέλιξης αυτής στο διατλαντικό πλαίσιο συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ επιχειρεί να διαχειριστεί μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, επιδιώκοντας παράλληλα να μειώσει την ασύμμετρη αλληλεξάρτηση που οικοδομήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις στρατηγικές επιλογές της Ένωσης, όπως η εμπορική διαφοροποίηση μέσω νέων διμερών συμφωνιών (π.χ. με την Ινδία και την Αυστραλία), η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρών όπως το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Ουκρανία και η Μολδαβία, καθώς και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της στρατηγικής αυτονομίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεταβαλλόμενο πολιτικό κλίμα εντός της ΕΕ, στις προκλήσεις που απορρέουν από την άνοδο ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων σε κράτη-μέλη κλειδιά, καθώς και στις επερχόμενες εκλογές στην Ουγγαρία, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία της ευρωπαϊκής διεύρυνσης τα επόμενα χρόνια.
Ο Αλεξανδρής τόνισε ότι οι εσωτερικές πολιτικές δυναμικές των κρατών-μελών διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ — ένα βασικό εύρημα της έρευνάς του στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας think nea – New Narratives for European Integration του προγράμματος Διευρυμένη Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ.


