Η τελευταία εκδήλωση της τρίτης σειράς σεμιναρίων του MIGREC με θέμα “Publishing on Journals” πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom στις 26 Ιανουαρίου 2023 με μέλη της συντακτικής επιτροπής σερβικών περιοδικών που δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με τη μετανάστευση. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα περιοδικά Zbornik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Stanovništvo, Sociološki pregled και Sociologija εκτός από τον διευθυντή του έργου από τη σχολή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η επιστιμονική συνεργάτιδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και πρώην διευθύνουσα συντάκτρια του περιοδικού Southeast European and Black Sea Studies, Julianne Funk, ηγήθηκε της συζήτησης. Η συζήτηση ξεκίνησε με μια γνωριμία των μελών και των βασικών θεματικών, ενώ στη συνέχεια μοιραστηκαν τις δικές τους εμπειρίες και προτάσεις στη δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά.

 

Κάθε εκπρόσωπος της σύνταξης τόνισε τα τρέχοντα επιτεύγματά του: μετακίνηση της διαχείρισης της σύνταξης στο διαδίκτυο, βελτίωση του peer review του περιοδικού τους, δημοσίευση άρθρων στα αγγλικά και σε άλλες διεθνείς γλώσσες, συστηματική και προληπτική εμπλοκή των συντακτικών συμβουλίων στα καθήκοντα του περιοδικού, συμπεριλαμβανομένης της διαφοροποίησης των μελών του συμβουλίου και του peer review ώστε να είναι πιο διεθνής. Οι συντάκτες επεσήμαναν τις ακόλουθες προκλήσεις: η επίτευξη επαρκούς ποιότητας και ποσότητας άρθρων (που σχετίζονται με τη κλίμακα του ακαδημαϊκού πεδίου ή την κατάταξη του περιοδικού),η κακή ποιότητα των αξιολογήσεων από peer reviewers, η οποία απορρέει από την έλλειψη κατάρτισης στη σύνταξη αξιολογήσεων, και η προσπάθεια ανταγωνισμού σε δύο διαφορετικά και συχνά αντίθετα εκδοτικά συστήματα.

 

Τα περιοδικά προσπαθούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο διεθνών συστημάτων εκδοτικής κατάταξης, όπως ο συντελεστής απήχησης και το Clarivate. Παράλληλα εξακολουθούν να λειτουργούν στο πλαίσιο του τοπικού συστήματος της σερβικής κατηγοριοποίησης ακαδημαϊκών εκδόσεων, το οποίο όχι μόνο δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς μετρήσεις και πρότυπα, αλλά ανταμείβει περισσότερο τους Σέρβους συγγραφείς για τα τοπικά περιοδικά υψηλής κατάταξης από ό,τι τα περιοδικά υψηλής διεθνούς κατάταξης. Η ομάδα πρότεινε ορισμένες ιδέες καθώς και ανταλλαγή προτάσεων και πληροφοριών, ενθαρρύνοντας γενικά ο ένας τον άλλον σε αυτό το δύσκολο πεδίο των (διεθνών) εκδόσεων.