Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Αριάν Κοντέλλη” του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), τo European University Institute – School of Transnational Governance, το Particip’Action, οι European Alternatives, το DemNext, το Mehr Demokratie και το Democracy and Culture Foundation, συνδιοργάνωσαν μια δημόσια εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος “Democratic Odyssey Project“.

Ο στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας μόνιμης Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Πολιτών, η οποία θα αποτελέσει βασικό μέρος του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνέλευση αυτή θα αποτελείται από πολίτες που θα επιλέγονται με κλήρωση και θα υπηρετούν εκ περιτροπής. Θα συζητά θέματα που θα επιλέγει η ίδια, καθώς και αυτά που θα προτείνονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την Κοινωνία των Πολιτών.

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η έναρξη του προγράμματος με την πρώτη μεγάλη Συνέλευση Πολιτών στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Πνύκας. Πολίτες διαφορετικής ηλικίας, φύλου και χώρας καταγωγής συμμετείχαν στον 3ώρο διάλογο πάνω στο μέλλον της Δημοκρατίας και το ρόλο μιας τέτοιας Συνέλευσης Πολιτών. Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν προτάσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα από το Μεταναστευτικό έως την Κλιματική Αλλαγή.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ.