Amb. M. Quayes Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής  (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον Πρέσβη Mohamed Mijarul Quayes, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές με θέμα Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: Η άποψη του Μπαγκλαντές.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος αλλά η ανταπόκριση δεν είναι παγκόσμια. Για μας, αυτό είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Μπανγκλαντές. Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής γίνεται ήδη αισθητός στο Μπανγκλαντές. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, απειλώντας 20 τοις εκατό του κατοικήσιμου εδάφους και οι θύελλες χειροτερεύουν διακινδυνεύοντας τις ζωές χιλιάδων ψαράδων καθημερινά. Κάθε θύελλα σημαίνει ότι οι ψαράδες χάνουν πολύτιμες ημέρες στη θάλασσα. Οι παλίρροιες στις εκβολές των ποταμών Γάγγη, Brahmaputra και Meghna σταμάτησαν και η στάθμη ύδατος έμεινε στην υψηλή παλίρροια, για να μην αναφέρουμε ότι μεγάλες πλημμύρες έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Ντάκα.

Το Μπανγκλαντές είναι ιδιαίτερα τρωτό στην κλιματική αλλαγή και το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για αυτό που έπεται. Ο κ. Quayes επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή έχει δυσμενή αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας —η οποία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην αγροκαλλιέργεια— και στις ζωές και δουλειές των ανθρώπων καθώς ήδη υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται να μετακινηθούν λόγω των περιβαλλοντικών καταστροφών.

Παρόλο που αναμενόταν ότι θα έφθανε σε μια συμφωνία για να θέσει τον κόσμο σε μια νέα πορεία προσαρμογής κλιματικής αλλαγής, η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης απέδειξε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι ακόμα. «Έχουμε σημειώσει την επανάληψη των δεσμεύσεων για μια δεσμευτική νομικά έκβαση. Δεν θέλουμε και δεν αναμένουμε τίποτα λιγότερο. Πρέπει να υπάρξουν σαφείς και προβλέψιμες υποχρεώσεις για τις περικοπές, τη χρηματοδότηση και τη τεχνολογική μεταφορά ως αναγνώριση της ευθύνης και υποχρέωση να εξασφαλιστεί το κοινό μέλλον για όλους μας», επισήμανε ο ομιλητής.

Ένας αριθμός προσαρμογών που η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να απαιτήσει είναι εν εξελίξει στο Μπανγκλαντές μέσω διάφορων συνεργασιών κυβέρνησης και χορηγών. Οι δομικές προσαρμογές, όπως η αναδάσωση, οι νέες γεωργικές πρακτικές και το Ταμείο Προσαρμογής για την Κλιματική Αλλαγή έχουν ήδη ενσωματωθεί στις μελέτες ανάπτυξης και τις κυβερνητικές πολιτικές.

Η περίπτωση του Μπανγκλαντές δίνει επίσης έμφαση στη σημασία της διασυνοριακής διάστασης σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και θα απαιτήσει διασυνοριακές θεσμικές ρυθμίσεις. «Η καλή θέληση είναι απαραίτητη προκειμένου αυτές οι συνεργασίες να ευοδωθούν» συμπέρανε ο κ. Quayes.

Η συζήτηση έλαβε χώρα στα γραφεία του ΕΛΙΑΜΕΠ στις 14 Απριλίου 2010 με συντονιστή τον Διευθυντή του Ιδρύματος, Δρ. Θάνο Ντόκο.