panelΤο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής  (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010, στις 12:00 μ.µ. συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τον Δρ. József Czukor, Υφυπουργό για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης & Σχεδιασμού Πολιτικής, Υπουργείο Εξωτερικών Ουγγαρίας με θέμα:

Προοπτικές συνεργασίας Κεντρικής & Νοτιοανατολικής Ευρώπης: η άποψη της Ουγγαρίας.
Αναφορικά με την επικείμενη προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2011, ο κ. Czukor παρουσίασε τα κύρια στοιχεία της χώρας του για περιφερειακή συνεργασία. Αυτά είναι:
1.    Επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας του Visegrad, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη μορφή περιφερειακής συνεργασίας ώστε να προάγει τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό είναι ιδιαίτερα συναφές με την αίτηση προσχώρησης της Κροατίας. Άλλες εναλλακτικές περιλαμβάνουν την πολιτισμική ανταλλαγή, την παροχή υποτροφιών σε φοιτητές από την περιοχή και την εξέλιξη ενός κέντρου σπουδών στις περιοχές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
2.    Η Συνθήκη της Λισαβόνας άλλαξε τις προϋποθέσεις για συνεργασία π.χ. στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η περιφερειακή συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να συγκεντρωθούν τα μέσα και να αντιδράσει κανείς σε αυτές τις αλλαγές.
3.    Ο κ. Czukor τόνισε ότι για να εξελιχθεί η περιφερειακή συνεργασία πρέπει να υπάρχει ένα «μεσο-διάστημα» μεταξύ της ΕΕ και των εθνικών αντιπροσωπειών. Για να εκφραστεί αυτό το μέσο επίπεδο, οι περιφερειακές στρατηγικές όπως η «Στρατηγική του Δούναβη» κρίνονται θετικές για να υπηρετήσουν αυτό το σκοπό.
4.    Η περιφερειακή συνεργασία είναι στο κοινό συμφέρον της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, μιας και οι δύο είναι χώρες που συνορεύουν με μη-κράτη μέλη. Η «Στρατηγική του Δούναβη» μπορεί να παρέχει ευκαιρίες συνεργασίας με την Ελλάδα σε τομείς όπως η χρήση των λιμανιών, σιδηροδρομική ένωση και ενεργειακή ένωση, π.χ. στον τομέα των αγωγών αερίου.
5.    Η Ουγγαρία υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Ελλάδας. Ο κ. Czukor υποστηρίζει ότι η προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ θα δημιουργήσει «ορμή» για μελλοντική ενσωμάτωση και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι σημαντικό όμως να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής από την προσχώρηση της Κροατίας και την μελλοντική προσχώρηση άλλων κρατών.
6.    Τέλος ο κ. Czukor υπογράμμισε ότι η επίπονη διαδικασία προσκόλλησης στα κριτήρια του Μάαστριχτ πρέπει να εφαρμοστεί και στις χώρες που είναι ήδη κράτη-μέλη και όχι μόνο σε αυτές που είναι εκτός Ευρωζώνης.

Τη συζήτηση συντόνισε  ο Δρ. Jens Bastian, Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.