Την επαύριο του δημοψηφίσματος της 12ης Σεπτεμβρίου στην Τουρκία, δεν ήταν λίγοι αυτοί που άρχισαν να κάνουν λόγο για μία «νέα εποχή» στη χώρα αυτή.  Μέσα στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται – μεταξύ άλλων  – οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.   Λαμβάνοντας μέρος στο δημόσιο διάλογο για το θέμα, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε συζήτηση με τη συμμετοχή του Δρος Ιμπραϊμ Καλίν (Συμβούλου του Πρωθυπουργού της Τουρκίας), του κ. Ομέρ Τσελίκ (Αντιπροέδρου του ΑΚΡ και επικεφαλής του τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος), της κ. Πωλίνας Λάμψα (Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ) και του Δρος Θάνου Ντόκου (Γενικού Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ). Τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών, συντόνισε ο Καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής (αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ).

Από την τουρκική πλευρά, τόσο ο Δρ. Καλίν όσο και ο κ. Τσελίκ επικεντρώθηκαν στην επιθυμία της κυβέρνησης Ερντογάν για τη δημιουργία ενός «κοινού οράματος» για τα Βαλκάνια.  Το επιχείρημα των δύο ομιλητών ήταν πως η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν πολύ πιο στενά στο εγγύς μέλλον, πάνω σε θέματα που δεν είναι «καυτά«, όπως για παράδειγμα το περιβάλλον.  Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, αν σταδιακά δημιουργηθεί κλίμα αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε η Αθήνα και η Άγκυρα θα μπορέσουν ίσως να κινηθούν προς την επίλυση και των πολιτικών τους διαφορών, όπως τουλάχιστον η δεύτερη αντιλαμβάνεται τις διαφορές αυτές. Ο Δρ. Καλίν, μάλιστα, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει πολιτική βούληση στη χώρα του για να γίνει ένα βήμα παραπέρα ενώ ο κ. Τσελίκ προσέθεσε πως η Τουρκία δεν έχει βλέψεις εναντίον της Ελλάδας αλλά – αντίθετα – επιδιώκει οι γείτονές της να αισθάνονται ασφάλεια.

Από ελληνικής πλευράς, η προοπτική της δημιουργίας ενός «κοινού οράματος» για τα Βαλκάνια σχολιάστηκε με θετικό τρόπο αλλά προκάλεσε ταυτόχρονα σκεπτικισμό. Παρόλο που η ιδέα της ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες εντάσσεται σαφώς στα ελληνικά ενδιαφέροντα, η. κ. Λάμψα και ο Δρ. Ντόκος εξήγησαν πως η Αθήνα εξακολουθεί να έχει πολλά παράπονα και ενστάσεις για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Συγκεκριμένα, η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ έκανε αναφορά στο Κυπριακό σχολιάζοντας πως αποτελεί «ανοιχτή πληγή».  Όσον αφορά, τον Δρα Ντόκο, δεν στάθηκε σε ζητήματα πολιτικής και στρατηγικής συνεργασίας αλλά σε καθημερινά θέματα, που, όμως, δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ επιβάλλεται η εύρεση λειτουργικών λύσεων, για παράδειγμα η συμβολική πραγματοποίηση υπερπτήσεων μία φορά το χρόνο, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος ατυχημάτων και παράλληλα να μην «πυροδοτείται» το κλίμα.